ANP
NOS NieuwsAangepast

Agenten 300.000 uur druk bij voetbal, politie bezorgd over vuurwerk

De politie heeft in het seizoen 2016-2017 bijna 310.000 uren besteed aan inzet rond voetbalwedstrijden. Dat is ruim 25.000 uur meer dan het seizoen ervoor.

Toch zette de trend dat er minder politie ingezet wordt bij wedstrijden in de eredivisie en Jupiler League door. Dat de politie meer manuren in het voetbal stak, kwam door de extra inzet rond wedstrijden in de Europa League en de Champions League en de extra inzet bij de ontknoping van de eredivisie.

De twee laatste eredivisie-weekenden was het alle hens aan dek voor de politie. De wedstrijden van Ajax en Feyenoord en de huldiging van de Rotterdamse landskampioen kostten de politie meer dan 25.000 manuren.

Te gek voor woorden

Omgerekend is de politie zo'n 200 voltijdsbanen kwijt aan het betaald voetbal. Volgens Gerrit van de Kamp van politiebond ACP is dat te gek voor woorden. "Wat mij betreft gaan we opnieuw de discussie voeren of de voetbalclubs daar aan mee moeten betalen."

De Rotterdamse politiechef Frank Paauw, die de landelijke portefeuille voetbalvandalisme beheert, maakt zich grote zorgen over het toenemende aantal incidenten met vuurwerk. Van de bijna 500 voetbalincidenten die vorig seizoen geregistreerd zijn, hadden er 173 te maken met vuurwerk. Dat is een stijging van een kwart.

Buiten het stadion zijn 104 van de 281 incidenten vuurwerkgerelateerd. In veel gevallen gaat het om zogeheten noodseinmiddelen, zoals fakkels, vuurpijlen of rookpotten.

Gevaarlijk

Volgens Paauw is het afsteken van dat vuurwerk gevaarlijk, vooral omdat het vaak in een omgeving wordt afgestoken waar veel mensen dicht op elkaar staan. Zo liep in juli een man blijvende schade op aan zijn gezicht toen hij tijdens een steunbetuiging aan Ajax-speler Abdelhak Nouri werd getroffen door een vuurpijl.

In april moesten tijdens de wedstrijd PSV-Ajax vijftien mensen worden behandeld voor ademhalingsproblemen toen de tribune werd ontruimd vanwege dikke zwarte rook. "Het is een godswonder dat er toen geen paniek is uitgebroken met alle gevolgen van dien", zegt politiechef Paauw.

1300 graden

Hij wil af van het vuurwerk. "De associatie van voetbal, sfeer en vuurwerk kan niet meer. Er is geen veilig vuurwerk en zeker niet dit soort vuurwerk. Je zal maar in een vak staan met je kind en er komt een fakkel over en druppels vallen op je kind. Die dingen hebben wel een verbrandingstemperatuur van 1300 graden."

Clubs en supporters moeten op zoek naar creatieve alternatieven die ook sfeerverhogend werken, vindt Paauw. Er is volgens hem ook een mentaliteitsverandering bij supporters nodig. Hij is optimistisch dat dat gaat lukken. "Jaren geleden vonden we roken ook gewoon en daar denken we nu toch ook anders over. We hebben het in ieder geval op de agenda gezet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl