Unicef
NOS NieuwsAangepast

Driekwart peuters wereldwijd maakt thuis geweld mee

Driekwart van de kinderen van 2 tot 4 jaar heeft thuis te maken met een vorm van geweld, schrijft Unicef in een rapport. Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie gaat het om zo'n 300 miljoen peuters wereldwijd. Ze worden door hun ouders of verzorgers hardhandig bestraft of psychisch mishandeld.

Ook worden zes op de tien 1-jarigen op reguliere basis gewelddadig gedisciplineerd. "De schade die kinderen over de hele wereld wordt toegedaan is verontrustend", stelt Unicef.

Seksueel misbruik en moord

In het rapport gaat de organisatie ook in op geweld tegen oudere kinderen. Ongeveer vijftien miljoen meisjes van 15 tot 19 jaar hebben te maken met gedwongen seks of seksuele handelingen. 1 procent van hen zegt hulp te hebben gezocht. Ook zegt 90 procent van die meisjes dat de dader een bekende was.

Wereldwijd komt iedere 7 minuten een adolescent door geweld om het leven. Onder de tieners in de Verenigde Staten hebben zwarte jongens ongeveer negentien keer meer kans om vermoord te worden dan witte jongens.

In 2015 liep een zwarte tiener in Amerika evenveel risico om te sterven door geweld als een leeftijdgenoot in Zuid-Sudan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl