NOS NieuwsAangepast

Terreuraanslag in Manhattan, New York: 8 doden, 11 gewonden

In Manhattan in New York is de bestuurder van een pick-uptruck ingereden op mensen. Er zijn acht doden en er zijn elf gewonden naar het ziekenhuis gebracht, hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Burgemeester De Blasio spreekt van een terreurdaad, gericht op onschuldige mensen.

Onder de doden is een Belgische vrouw en drie Belgen raakten gewond. Dat maakte minister Reynders van Buitenlandse Zaken bekend op Twitter. Ook een Argentijn kwam bij de aanslag om het leven.

Fietspad

Volgens de politie reed de gehuurde pick-up een aantal kilometers over een fiets- en voetgangerspad. Onderweg raakte hij verschillende voetgangers en fietsers. In de buurt van een school botste hij tegen een schoolbus. Daarbij raakten twee volwassenen en twee kinderen gewond.

Zes mannen die werden aangereden, waren op slag dood, twee mensen zijn onderweg naar het ziekenhuis overleden. De elf slachtoffers die gewond raakten, zijn volgens de politie buiten levensgevaar.

'Oezbeek'

De bestuurder, een man van 29, is gearresteerd. Bronnen melden aan Amerikaanse media dat hij uit Oezbekistan komt en in 2010 naar de VS verhuisde.

De politie schoot hem in zijn buik toen hij uit het voertuig kwam met twee vuurwapens in zijn handen. Die bleken nep te zijn. Er zijn geen andere verdachten. De man zou "Allahoe akbar" hebben geroepen. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

  • Reuters
  • Randy Beaumont | NOS
    Overzichtskaart van de plek van de aanslag in New York

Het incident was een paar blokken ten noorden van het 11 september-monument, vlak bij twee scholen, op een populaire fietsroute langs de rivier de Hudson.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl