kevinhackert | Flickr | Creative Commons by-nc

De Duitse spoorwegen hebben gereageerd op de ophef die is ontstaan vanwege de plannen om een trein naar Anne Frank te vernoemen. "Het is nooit de bedoeling geweest om de herinnering aan Anne Frank te beschadigen", schrijft Deutsche Bahn in een verklaring.

Of de naam van Anne Frank definitief niet meer op een nieuwe ICE-trein komt, laat het bedrijf in het midden. De vervoerder zegt de bezorgdheid zeer serieus te nemen en gaat de kwestie intern bespreken. Joodse organisaties adviseren de spoorwegen daarbij.

Buitengewone persoonlijkheid

Deutsche Bahn kwam onder vuur te liggen na een publieksactie. Mensen mochten naamsuggesties doen voor nieuwe hogesnelheidstreinen. De naam Anne Frank was een van de 19.000 suggesties en werd goedgekeurd door de jury. Die wilde Anne Frank eren als buitengewone persoonlijkheid.

De Anne Frank Stichting liet zich kritisch uit over het plan voor de vernoeming. "Dit roept de associatie op met de deportaties in de Tweede Wereldoorlog. Het veroorzaakt veel pijn bij mensen die dit hebben meegemaakt", zei directeur Ronald Leopold.

STER reclame