Poetin en de Russische patriarch Kirill bij de Russische 'treurmuur' in Moskou
NOS Nieuws

Poetin onthult 'Muur van verdriet' voor slachtoffers Sovjetonderdrukking

In Moskou heeft president Poetin een nationaal monument onthuld voor de slachtoffers van de onderdrukking in de Sovjet-Unie.

De reusachtige bronzen "Muur van verdriet" bestaat uit gezichtloze menselijke vormen, die staan voor de tientallen miljoenen onschuldige slachtoffers van de terreur van Stalin. Mensen kunnen in de muur stappen, volgens kunstenaar Georgi Frangoeljan om "het gewicht van de geschiedenis op hun schouders te voelen".

Poetin en patriarch Kirill van de Russisch-orthodoxe kerk legden bloemen neer en namen een minuut stilte in acht. Poetin zei in een toespraak dat het verschrikkelijke verleden niet uit het nationale geheugen gewist moet worden en dat het op geen enkele manier gerechtvaardigd mag worden.

Oktoberrevolutie

Het is het eerste nationale monument voor de slachtoffers van het communisme. De opening gebeurde op de Dag van herinnering van de slachtoffers van politieke onderdrukking, die wordt gevierd sinds 1991, het jaar dat de Sovjet-Unie ophield te bestaan.

Ook valt het vrijwel samen met de honderdste verjaardag van de Oktoberrevolutie, in feite een communistische staatsgreep, die plaatsvond op 7 november 1917, maar volgens de juliaanse kalender die in Rusland werd gehanteerd op 25 oktober.

Vergiffenis

Hoewel het Kremlin geen officiële herdenking van de revolutie organiseert, zei Poetin dat het monument juist in het honderdste jaar van de revolutie actueel is. "Het moet een teken van wederzijdse vergiffenis zijn. Een symbool om de geschiedenis van ons vaderland te nemen zoals zij is, met haar grote overwinningen, maar ook met haar tragische kanten."

Ook zei hij dat de Russen de gevolgen van de wrede onderdrukking nog steeds voelen.

Opmerkelijk

Poetins woorden zijn opmerkelijk omdat hij de gruwelen van de Stalintijd steeds heeft genuanceerd. Afgelopen zomer nog zei hij dat vijanden van Rusland Stalin demoniseren.

In de jaren negentig werden in heel Rusland bij massagraven monumenten voor de slachtoffers van de Stalin-terreur opgericht, maar die herdenkingscultuur is lang niet meer zo levendig als toen. Onder Poetin wordt Stalin vooral voorgesteld als een oorlogsheld en de man die van Rusland een sterk en modern land maakte.

Op veel plaatsen zijn de laatste jaren monumenten en plaquettes voor Stalin onthuld en het beeld van de despoot in de geschiedenisboeken is verzacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl