Demonstranten worden met traangas verdreven
NOS NieuwsAangepast

Kenyatta met grote overmacht herkozen als president van Kenia

Bij de Keniaanse verkiezingen is president Uhuru Kenyatta met een ruime meerderheid herkozen. Volgens de kiescommissie kreeg Kenyatta 98 procent van de stemmen.

De overwinning is geen verrassing omdat de oppositie niet meedeed aan de verkiezingen. Oppositieleider Raila Odinga heeft de oppositie opgeroepen zich te verenigen in een verzetsbeweging.

Opstand

Kenyatta werd ook in augustus al uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen, maar het Hooggerechtshof verklaarde die uitslag ongeldig. Er zouden zich "onregelmatigheden en onrechtmatigheden" hebben voorgedaan.

De afgelopen dagen liepen de spanningen opnieuw hoog op. De gouverneur van Kisumu, het bolwerk van de oppositie, gaf toestemming om tegen de regering in opstand te komen. Bij geweld tussen oppositieleden en ordetroepen vielen de afgelopen dagen zeker negen doden.

Ook vroeg een Keniaanse mensenrechtenactivist om de verkiezingen uit te stellen, maar dat verzoek nam het Hooggerechtshof niet in behandeling. Volgens het Hof waren er te weinig rechters om de petitie te beoordelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl