C. Verschaevestraat in Lanaken krijgt nieuwe naam ANP

Een straat in het Vlaamse Lanaken die was vernoemd naar een collaborateur uit de Tweede Wereldoorlog heet vanaf december de Anne Frankstraat. De inwoners van de straat hebben de nieuwe naam gekozen.

De gemeente Lanaken maakte eerder dit jaar al bekend dat het af wilde van de Cyriel Verschaevestraat. Verschaeve was een Belgische priester en schrijver, die in WOII sympathiseerde met de Duitsers.

Doodstraf

De straat werd in de jaren 70 vernoemd naar Verschaeve vanwege zijn verdiensten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij schreef toen namens Belgische soldaten kritische brieven naar koning Albert I.

In de jaren 30 en 40 koos hij de kant van de nazi's en in 1944 werd hij door de SS geëvacueerd naar Duitsland. Na de oorlog veroordeelde België hem bij verstek tot de doodstraf wegens collaboratie. Verschaeve overleed in 1949 in Oostenrijk, waar hij zich na de oorlog vestigde.

De inwoners van de straat, die ligt in een wijk met schrijversnamen, mochten zelf een nieuwe naam kiezen. 54 van de 74 stemgerechtigden brachten hun stem uit. Een meerderheid koos voor de Anne Frankstraat.

Hogesnelheidstrein

Gisteren werd bekend dat de Duitse spoorwegen overwegen om een van de nieuwe hogesnelheidstreinen te vernoemen naar Anne Frank. Die naam is aangedragen door het publiek. De Anne Frank Stichting noemt dat voornemen "buitengewoon ongelukkig".

STER reclame