Bij een flinke brand op bedrijventerrein De Liesbosch in Nieuwegein is afgelopen nacht asbest vrijgekomen. De brand brak gisteravond uit in een voormalig veilingterrein aan de Ravenwade en was in de wijde omgeving te zien. Om 01.00 uur vannacht is het sein brand meester gegeven, maar de brandweer was 's ochtends nog bezig met nablussen.

Er zaten asbestplaten in het dak van het gebouw. In eerste instantie dacht de brandweer dat de kankerverwekkende stof maar beperkt over het bedrijventerrein was verspreid, maar na onderzoek van een gespecialiseerd bedrijf bleek het ook op de provinciale weg N408 te liggen, die langs het terrein loopt.

Schoonmaak bedrijventerrein Nieuwegein kan nog dagen duren

Vanwege de afgelegen ligging van het bedrijventerrein en de relatief gunstige wind verwacht de brandweer dat asbestdeeltjes de omwonenden niet hebben bereikt. De rook is volgens de brandweer zo goed als weg, maar het omgevingsadvies ramen en deuren gesloten te houden geldt in ieder geval nog gedurende de ochtend.

De brand woedde overigens niet een voormalig distributiecentrum is van Albert Heijn, zoals de gemeente in eerste instantie meldde.

Tonnen schade

De provinciale weg is in beide richtingen afgesloten en ook twee opritten van de A12 zijn niet bereikbaar. Een groot deel van het industrieterrein, met verschillende groothandels en bouwmarkten, is afgesloten voor onderzoek naar asbest. De schoonmaak ervan kan nog enkele dagen duren. Onduidelijk is of het bedrijventerrein al die tijd dicht moet blijven.

Ook ondernemers kunnen het bedrijventerrein niet op. Voor groothandelscentrum Midden-Nederland, een leverancier van versproducten, heeft dat "grote gevolgen", zegt bestuursvoorzitter Bert van Walderveen tegen RTV Utrecht. "Wij kunnen ziekenhuizen en bejaardencentra bijvoorbeeld geen groente en fruit leveren. De brand kost ons bedrijf vandaag 50.000 euro. De totale schade loopt in de tonnen."

'Geen asbest in gevangenis'

Een gevangenis met zo'n 400 gedetineerden, in de buurt van het afgebrande gebouw, is de dans ontsprongen, volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio Utrecht. "Het weer zat mee. Het lag uit de wind en het is vrijwel zeker dat er geen rook of asbest de gevangenis is ingewaaid." Een landelijke woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen bevestigt dit.

Een medewerker van de gevangenis wil niet op vragen ingaan. "We gaan hier geen 400 mensen vragen of ze iets hebben ingeademd", zegt hij voordat hij bruusk het telefoongesprek beëindigt.

Een groot deel van het industrieterrein in Nieuwegein is afgezet. Gemeente Nieuwegein

STER reclame