Partijvoorzitter van de Socialistische Partij Ron Meyer
NOS NieuwsAangepast

'Een derde gemeenten werkt niet meer mee aan afdrachtregeling SP'

Een derde van de gemeenten en provincies geeft gehoor aan de oproep van toenmalig minister Plasterk om vergoedingen voor SP'ers direct naar de politici over te maken, blijkt uit een rondgang van Trouw. Dertig instanties denken er nog over na.

Door het besluit loopt de SP-partijkas mogelijk veel geld mis. SP'ers moeten een deel van hun vergoeding afstaan aan de partij. In de praktijk maakten overheden de hele vergoeding vaak over aan het landelijke partijbureau, dat vervolgens een deel hield en de rest overmaakte naar de SP'ers zelf. De SP'ers kregen daardoor maar 25 tot 50 procent van hun salaris op hun rekening, schrijft Trouw.

Rechter

De gemeente Noordoostpolder besloot niet meer aan de afdrachtregeling mee te werken en stapte naar de rechter. Die bepaalde dat de regeling "de onafhankelijkheid en het vrije woord" van raadsleden in gevaar brengt.

Minister Plasterk schreef daarom vorige maand een brief aan gemeenten en provincies, waarin hij opriep om de vergoedingen niet meer in de partijkas te storten.

Maatregelen

Volgens Trouw hebben zeker 31 gemeenten en provincies direct na de rechterlijke uitspraak, of korte tijd later, maatregelen genomen. Elf gemeenten en een provincie hadden dat eerder al gedaan op eigen initiatief.

Vorig jaar hield de SP volgens de krant ruim 5 miljoen euro over aan de afdracht van SP-leden. Daarmee werden onder meer campagnes en opleidingen betaald. Nu de partij dat geld niet meer automatisch krijgt, moet de SP afwachten of de leden het uit eigen beweging overmaken naar de partijkas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl