Tafel Studio Voetbal 29 oktober 2017
NOS VoetbalAangepast

Leider Van Ginkel en het verschil tussen Onana en Jones

Hirving Lozano en Jürgen Locadia maakten zondag het verschil voor PSV op bezoek bij Vitesse (4-2 winst), maar voor Pierre van Hooijdonk is Marco van Ginkel de leider van de koploper. "Dat is nu wel duidelijk", zegt de oud-international in Studio Voetbal.

"Hij is een allround, moderne middenvelder met veel diepgang", aldus Van Hooijdonk. "Hij kan eigenlijk alles. Dat zie je niet vaak bij middenvelders in Nederland. En hij gaat ook fysiek de strijd aan. Hij geeft een signaal af: we zijn er."

Verschil Ajax en Feyenoord is Onana en Jones

Volgens journalist Willem Vissers van de Volkskrant is het genieten van het spel van PSV. "Ze spelen best aanvallend en wisselen veel van positie. Het mooie is dat Lozano op rechts speelt, maar scoort van links en Locadia speelt van links, maar schiet vanuit het centrum raak."

'Van Ginkel kan eigenlijk alles'

Regerend kampioen Feyenoord heeft inmiddels tien punten achterstand op PSV. Vissers schrijft Feyenoord nog niet af. "Nog lang niet. Ik heb ooit in februari geschreven dat Ajax weer geen kampioen zou worden en toen werden ze het wel. Je kunt het nu nog niet zeggen."

"Het ergste bij Feyenoord vind ik dat dragende spelers het laten liggen", gaat Vissers verder. "Het verschil tussen Ajax en Feyenoord is het verschil tussen keepers André Onana en Brad Jones. Vorig jaar was Jones dragend, nu niet. Onana redt Ajax tegen Willem II en ook tegen Feyenoord."

'Verschil tussen Ajax en Feyenoord is Onana en Jones'

Ook aanwezig in Studio Voetbal is Ron Jans, technisch manager bij FC Groningen. Zijn club beleeft zware tijden met de slechte resultaten en het om disciplinaire redenen uit de selectie verwijderen van Mimoun Mahi en Oussama Idrissi, samen goed voor zeven goals dit seizoen.

"We hebben gegronde redenen om hierover niet alles te vertellen", blijft Jans geheimzinnig. "Wat er is gebeurd, is balen. Twee spelers hebben zich slecht gedragen, de een slechter dan de ander. Ik hoop dat ze er morgen weer bij zijn."

'Er kan een situatie ontstaan die niet te houden is'

"Hoe heet is de stoel van trainer?" vraagt Vissers naar de positie van coach Ernest Faber. "We proberen er met zijn allen uit te komen", zegt Jans. Maar: "Er kan een situatie ontstaan die niet te houden is..."

Jans laat weten dat er voor het duel van zaterdag met Heracles absoluut niks gaat gebeuren op trainersvlak.

Jans: er kan een situatie ontstaan die niet te houden is

Zoveel enthousiasme als afgelopen dinsdag in Euroborg was er dit seizoen nog niet te horen in Groningen. De Oranjevrouwen waren op bezoek en wonnen hun WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen met 1-0. Het vrouwenteam leeft en is geen hype, vindt Vissers

"Het team schurkt aan tegen de wereldtop, maar de competitie is nog steeds klein met weinig publiek", stelt Vissers. "Dat gaat voorlopig ook niet veranderen."

'Te weinig topspelers om eredivisie vrouwen te vullen'

Daarop begint oud-international en kersvers KNVB-bondsridder Daphne Koster een pleidooi. "Dat is de uitdaging: een goede competitie neerzetten. De kracht van dit Nederlands team is dat ze in de jeugd allemaal gemengd hebben gespeeld en hun opleiding hebben genoten in de eredivisie."

Koster: te weinig topspeelsters om eredivisie vrouwen te vullen

"De teams in de eredivisie waren in het begin, van 2007 tot 2009, redelijk gelijkwaardig", gaat Koster verder. "Nu zit een team als Excelsior Barendrecht erbij. Ik zie geen toegevoegde waarde. Er zijn te weinig topspelers om de eredivisie te vullen. Als er weer een team bijkomt, gaat het niveau omlaag en dat is voor jonge spelers reden weg te gaan."

"Als ik een advies mag geven", besluit Koster. "Zet in op de jeugd en geef die een optimale trainingssituatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl