Zwaarbewapende militairen tijdens een operatie tegen drugshandelaren in een sloppenwijk van Rio de Janeiro
NOS NieuwsAangepast

Politieke crisis Brazilië is buitenkans voor de wapenlobby

  • Marc Bessems

    correspondent Latijns-Amerika

  • Marc Bessems

    correspondent Latijns-Amerika

Het is druk bij schietclub 1911 in miljoenenstad São Paulo. De aanvragen voor wapenvergunningen zijn niet te tellen, mensen kopen munitie en schieten hun wapen leeg op een van de schietschijven.

Fábio is instructeur. Hij heeft als een van de weinige Brazilianen een vergunning om zijn wapen altijd bij zich te dragen. Daardoor voelt hij zich een stuk veiliger. "Ik ben zeven keer beroofd, een keer met een revolver als deze." Fábio pakt een compact wapen uit een koffertje. "Kaliber .38, een klein wapen dat je makkelijk kan verstoppen. Daarom gebruiken criminelen dit soort wapens zo graag."

Veel Brazilianen voelen zich onveilig. Niet zo gek, want nergens ter wereld worden zo veel mensen vermoord: bijna 60.000 per jaar. De meesten van hen komen om het leven door vuurwapengeweld.

Strenge wapenwet

Met een Europese bril op lijkt de oplossing van veel conservatieve politici voor dit geweldsprobleem wellicht tegenstrijdig: versoepeling van de wapenwet. Tegenstanders denken dat meer wapens alleen maar meer geweld zullen betekenen.

Maar Fábio vindt versoepeling van de wapenwet een uitstekend idee. "Ik leg mijn leven en dat van mijn familie liever niet in handen van de overheid. Als er iets misgaat, weet ik niet hoe lang het duurt voor ze bij mij kunnen zijn, en óf ze überhaupt komen."

'Ik wil het leven van mijn familie niet in handen laten van de overheid'

Hij wil voor zijn eigen veiligheid zorgen en daarom vroeg Fábio na de zoveelste gewapende overval een wapenvergunning aan. Dat is niet heel gemakkelijk. Sinds 2003 kent Brazilië een strenge regulering van vuurwapens. Maar die wapenwet staat nu onder druk.

Dat komt vooral door de crisis in het land. Hoewel de eerste voorzichtige tekenen van herstel zichtbaar worden, dreunt de klap van de langste recessie uit de Braziliaanse geschiedenis nog na. Sommige deelstaten hebben nauwelijks geld voor politie, terwijl de misdaad flink is gestegen.

Het lijkt soms bijna een burgeroorlog.

Eduardo, advocaat en sportschutter

Bij de vitrines van de schietclub kijkt Eduardo verlekkerd naar een enorm gevaarte. "Een Magnum .44", legt hij uit. Eduardo is advocaat en een fanatiek sportschutter. "Het aantal aanvragen voor wapenvergunningen is in een jaar tijd verviervoudigd", zegt hij. "Dat komt door de veiligheidssituatie in ons land. Het lijkt soms bijna een burgeroorlog."

Fábio en Eduardo zijn blij dat er onder president Michel Temer wat begint te veranderen. "Het is nog lang niet wat we willen, maar inderdaad: de situatie is voor ons verbeterd", zegt Fábio. Voorlopig zijn het kleine stapjes. Maar in het Congres liggen tientallen wetsvoorstellen om de wapenwet te versoepelen, of zelfs helemaal af te schaffen.

Kansrijk door crisis

Een senator hoopt in 2018 - een verkiezingsjaar - een referendum te organiseren over de wapenwet. Dat zou niet de eerste keer zijn dat de Brazilianen zich uitspreken over regulering van vuurwapens. In 2005 stemde een ruime meerderheid tegen een totaalverbod op wapenverkoop.

Voorstellen om de wapenwet te versoepelen zijn door de politieke crisis ineens een stuk kansrijker. President Temer staat onder grote druk. Afgelopen week stemde het Huis van Afgevaardigden over een verzoek van justitie om Temer te mogen vervolgen voor corruptie.

Dat verzoek werd afgewezen, dankzij politieke koehandel van de president met lobbygroepen. Een daarvan is de wapenlobby. In ruil voor hun steun aan de belaagde president verwachten de wapenfabrikanten nu iets terug.

Of er concrete afspraken zijn gemaakt en hoe die er dan uit zien, is niet bekend. Maar de trend is duidelijk. "Het worden hoe dan ook goede tijden voor ons", denkt Eduardo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl