1. Ga naar het menu
 2. Ga naar de inhoud
NOS SchaatsenAangepast

Bergsma troeft Kramer af, Verbij prolongeert titel

Jorrit Bergsma en Kai Verbij zijn het olympische schaatsseizoen goed begonnen. Bij de KPN NK afstanden prolongeerden beide schaatsers hun titels: Bergsma op de 10.000 meter, Verbij was de snelste op de 1.000 meter.

 • KPN NK afstanden: 1.000 meter (m)
 • KPN NK afstanden: 10.000 meter (m)

Bergsma was met 12.55,83 ruim twee seconden sneller dan zijn grote rivaal Sven Kramer, die het zilver veroverde in 12.58,02. Sinds 2013 was het stuivertje wisselen tussen zesvoudig kampioen Kramer en drievoudig kampioen Bergsma op de NK.

Verbij versloeg op de 1.000 meter zijn grote concurrent Kjeld Nuis in een rechtstreeks duel: 1.08,30 om 1.08,52. Nuis moest genoegen nemen met zilver, het brons ging naar Koen Verweij (1.08,96).

Solide rit

Bergsma, de regerend olympisch kampioen op deze afstand, reed na een valse start een zeer goede race en verzekerde zich ook van een startbewijs voor de wereldbekerwedstrijd in het Noorse Stavanger, waar de tien kilometer op het programma staat.

Dat deed Kramer ook, die een stabiele en berekenende race reed tegen Erik Jan Kooiman. Laatstgenoemde veroverde in de schaduw van Bergsma en Kramer het brons in 12.59,48.

"Het was een solide rit", vertelde Kramer na afloop. "Ik heb niet met het mes tussen de tanden gereden, ik reed niet volle mep, maar het is wel jammer dat de titel niet voor mij is. Het liefst win ik bij elke start."

 • Bergsma: op zo'n rit kun je bouwen
 • Kramer: ik reed niet volle mep

Titelverdediger Bergsma was opgelucht na afloop. "Het is altijd afwachten hoe de beentjes voelen, maar dit zegt nog niet zoveel. Op deze rit kan ik wel bouwen, maar dit seizoen kan er nog van alles gebeuren."

Ook Verbij was opgelucht na het prolongeren van zijn titel. "Dit is een goed meetmoment en ik ben blij dat het is gelukt", aldus Verbij. "Ik moet nu niet naast mijn schoenen gaan lopen, maar ik ben blij dat ik de titel kon verdedigen. Het was een geslaagd weekend voor mij!"

 • Verbij: het was een geslaagd weekend
 • Nuis: ik had harde schop onder m'n kont nodig

In Heerenveen staan dit weekend niet alleen nationale titels op het spel. De beste vijf schaatsers per afstand plaatsen zich normaal gesproken voor de eerste vier wereldbekerwedstrijden van het seizoen.

Jan Blokhuijsen (vierde) en Jouke Hoogeveen (vijfde) mogen zich op basis van de uitslag op de 10.000 meter ook op gaan maken voor Stavanger. Thomas Krol en Pim Schipper maken het vijftal op de 1.000 meter compleet.

Een dag na de NK, op 30 oktober, maakt de KNSB de definitieve selectie voor de wereldbekers bekend.

  Deel artikel:

  Advertentie via Ster.nl