Omroep Zeeland

Zorginstelling Emergis gaat onderzoeken of een dodelijke steekpartij in een vestiging in Middelburg voorkomen had kunnen worden. Bij de steekpartij kwam gisteravond een mannelijke bewoner om het leven, een vrouwelijke bewoner werd opgepakt.

Het gaat om een beschermdwonenlocatie, waar mensen met psychische problemen of met een verslaving wonen. De locatie telt 22 patiënten.

Het is de tweede keer in korte tijd dat er een steekpartij is in een beschermdwonenlocatie van Emergis. Begin augustus raakte een man zwaargewond toen hij in Oostburg werd neergestoken door een medebewoner.

Alcohol en drugs

Volgens Paul de Schipper van de raad van bestuur van Emergis was er toen een hoogoplopende ruzie na het gebruik van alcohol en drugs. Bij de steekpartij van gisteravond was hiervan geen sprake.

Gisteravond belde iemand vanuit de instelling in Middelburg 112, met de dreiging dat er iemand vermoord zou worden. "Samen met de politie en ambulancemedewerkers zijn we toen naar de locatie gegaan, maar toen bleek het slachtoffer al te zijn overleden", aldus De Schipper.

Voor de bestuurder komt het incident als een verrassing. "We hebben nooit spanningen gemerkt tussen de dader en het slachtoffer. Je hoopt eigenlijk dat de politie nog iets ontdekt, waardoor duidelijk wordt wat de toedracht is geweest."

Intern onderzoek

Emergis gaat nu intern onderzoek doen. "Daarbij wordt ons eigen handelen bekeken, de behandeling van de patiënten, de begeleiding en de beveiliging in de instelling", aldus De Schipper.

Ook lopen er nog twee onderzoeken van de politie en van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Emergis zegt tegen Omroep Zeeland dat deze aanbevelingen worden overgenomen.

STER reclame