1. Ga naar het menu
 2. Ga naar de inhoud
NOS SchaatsenAangepast

De Jong onttroont Kleibeuker, Ter Mors oppermachtig op 1.000 meter

Schaatsster Antoinette de Jong heeft verrassend de 5.000 meter gewonnen bij de KPN NK afstanden. Jorien ter Mors bewees opnieuw dat ze de snelste Nederlandse sprintster is door in Heerenveen haar titel op de 1.000 meter te prolongeren.

De Jong onttroonde titelverdedigster Carien Kleibeuker in een rechtstreeks duel en ze dook als enige onder de zeven minuten: 6.59,65 om 7.00,38. Ter Mors pakte haar derde goud en reed de kilometer in 1.15,94.

 • KPN NK afstanden: 1.000 meter (v)
 • KPN NK afstanden: 5.000 meter (v)

Zowel De Jong als Ter Mors waren dit weekend oppermachtig in Thialf. De Jong versloeg vrijdag ook al Ireen Wüst op de 3.000 meter, Ter Mors won goud op de 500 en 1.500 meter.

Met haar titel verzekerde De Jong zich ook van een startbewijs voor de wereldbekerwedstrijd in het Noorse Stavanger, waar de 5.000 meter op het programma staat. Carlijn Achtereekte pakte achter Kleibeuker het brons in 7.00,86.

"Wow, dit had ik niet verwacht", reageerde De Jong na haar tweede goud van het weekend. "Ik zag de tijden en ik dacht: oei, het gaat best wel hard. Toch ben ik mijn eigen rit blijven rijden. Het is me nog nooit gelukt om zo koel te blijven."

 • De Jong: nog nooit gelukt om zo koel te blijven
 • Schouten: apart moment om m'n moeder te zien

Ter Mors was voor het derde jaar op rij de beste op de kilometer, maar helemaal vanzelf ging het niet. "Het kostte heel veel moeite vandaag, het ging op karakter. Toch wist ik toen ik over de streep kwam dat ik had gewonnen, maar het verdient niet de schoonheidsprijs."

Ook Ter Mors verzekerde zich van een startbewijs voor de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen. Net als in de vorige twee edities van de NK afstanden ging het zilver naar Marrit Leenstra en het brons naar Ireen Wüst.

 • Ter Mors: het verdient niet de schoonheidsprijs
 • Leenstra: het voelt nog niet zoals het moet

In Heerenveen staan dit weekend niet alleen nationale titels op het spel. De beste vijf schaatsers per afstand plaatsen zich, normaal gesproken, voor de eerste vier wereldbekerwedstrijden van het olympisch seizoen.

Irene Schouten (vierde) en Esmee Visser (vijfde) mogen zich op basis van de uitslag op de 5.000 meter ook op gaan maken voor de wereldbeker in Stavanger, waar de vijf kilometer op het programma staat.

Lotte van Beek (vierde) en Sanneke de Neeling (vijfde) maken het vijftal op de 1.000 meter compleet. Omdat Ter Mors de wedstrijden in Calgary en Salt Lake City overslaat, neemt Sanne van der Schaar, de nummer zes in Heerenveen, haar plek daar over.

Een dag na de NK, op maandag 30 oktober, maakt de KNSB de definitieve selectie bekend.

  Deel artikel:

  Advertentie via Ster.nl