Een van de dorpen in Valle de Aran oscardodo - Flickr / Creative Commons 2.0 by-nc-sa

Catalonië heeft ineens een eigen opstandige regio. Want maandag komt het regiobestuur van Valle de Aran, onderdeel van de Catalaanse republiek, bijeen om zich te buigen over de nieuwe politieke realiteit.

De regio heeft het recht zich af te splitsen van Catalonië en heeft die mogelijkheid eerder al laten onderzoeken. Besluit Valle de Aran zich los te maken van Catalonië, dan wordt de bergvallei het eerste stukje grondgebied dat afbreekt van de nieuwe republiek.

Het bestuur van Valle de Aran ontkent dat afscheiding van Barcelona op tafel ligt. We gaan vooral spreken over het ingrijpen door Madrid in de Catalaanse republiek, zo twittert het regionaal bestuur.

Vrijdag riep het parlement in Barcelona eenzijdig de onafhankelijkheid uit. In een reactie greep de Spaanse regering onmiddellijk in en stuurde de regionale president Puigdemont en zijn ministers naar huis.

Steun voor het Catalaanse onafhankelijkheidsproces is in Valle de Aran beperkt. De Pyrenese regio is net iets groter dan de Noordoostpolder en ligt in het uiterste noordwesten van Catalonië. Er wonen 10.000 mensen verspreid over negen plaatsjes.

Een deel van de bevolking wil niet meer bij Catalonië horen als de republiek echt voet aan de grond krijgt. "We kunnen ons beter aansluiten bij de Spaanse deelstaat Huesca. Of we gaan op zoek naar een eigen status binnen Spanje. Of we zoeken aansluiting bij Andorra", zegt een inwoner tegen de krant El Confidencial.

Opmerkelijk is dat Valle de Aran als enige gebied in Spanje het wettelijk recht heeft zich in een referendum uit te spreken over een toekomstige status. Twee jaar geleden erkende Madrid de eigen taal, geschiedenis en cultuur van het gebied net als het recht van bewoners "over hun toekomst te beslissen".

STER reclame