Marco van Ginkel (tweede van links) wordt gefeliciteerd
NOS VoetbalAangepast

Koploper PSV speelt zonder de glans van een kampioen

PSV is de trotse eredivisiekoploper, maar het spel van de Eindhovenaren heeft nog niet de glans van een landskampioen. Dat laatste nemen ze op de Herdgang momenteel voor lief.

De resultaten van PSV zijn namelijk uitstekend, behoudens een slippertje in Heerenveen. 7-1, 4-0, 5-2, 3-0 of 2-0. Resultaten waar veel clubs jaloers op zullen zijn. Maar, de wisselvalligheid van de ploeg van Phillip Cocu loopt als een rode draad door het huidige seizoen.

Een duel van PSV, dat vanmiddag in Arnhem tegen Vitesse aantreedt, verloopt vaak identiek: de ploeg opent gretig, komt snel op voorsprong, maar verzuimt de boel op slot te gooien en laat de tegenstander (terug) in de wedstrijd komen, maar maakt het karwei na rust alsnog af.

Het is een scenario dat in de thuiswedstrijden tegen Feyenoord, Willem II, Heracles Almelo en ook uit bij VVV-Venlo en FC Utrecht voorbij is gekomen. Ook afgelopen donderdag in de gewonnen bekerwedstrijd tegen FC Volendam (0-2) was het spel van PSV verre van overtuigend.

We hebben vaak nog momenten in wedstrijden waarin we veel beter kunnen.

Marco van Ginkel over het niveau van PSV

Aanvoerder Marco van Ginkel erkent dat het niveau van PSV nog wisselvallig is. "Het gaat tot nu toe goed, maar we hebben vaak nog momenten in wedstrijden waarin we veel beter kunnen. Dan hebben we te veel tijd nodig om situaties te herkennen", vindt de middenvelder, die zondagmiddag in het Gelredome terugkeert op de plek waar hij als jeugdspeler doorbrak.

De international maakt zich geen zorgen, want "we weten dat we in elke wedstrijd kansen creëren en doelpunten kunnen maken. Ik denk dat we op de goede weg zijn. Iedereen is met elkaar bezig. Ik merk ook dat we een echt team zijn".

Heel kwetsbaar

Trainer Cocu heeft eveneens weinig reden tot klagen, maar vindt wel dat het spel van PSV soms nog erg grillig is. "Als wij heel goed zijn, dan kunnen we van iedereen winnen, maar als we een paar procent minder zijn, dan zijn we heel kwetsbaar. Dat moeten we ons realiseren."

Cocu: als PSV niet top is, kunnen we heel kwetsbaar zijn

Luuk de Jong mag zich de afgelopen weken door de afwezigheid van een aantal teamgenoten weer basisspeler noemen. En de goalgetter van weleer onderscheidt zich nu vooral met het geven van assists (vijf) in plaats van doelpunten.

De Jong maakt zich niet zoveel zorgen over het soms wisselvallige niveau van PSV. "Je weet dat er altijd kritiek op een topclub als PSV zal zijn, want er wordt het maximale van ons verwacht. Maar we mogen tevreden zijn, we hebben tot nu toe maar een wedstrijd verloren."

De Jong: er zal altijd kritiek op PSV zijn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl