"Kom een keertje langs in de Schilderswijk. Kom echte diversiteit proeven." Die oproep doet de Haagse vlogster Deborah Cameron aan het nieuwe kabinet. Cameron woont al dertig jaar in de Schilderswijk in Den Haag en volgens haar zou armoedebestrijding 'helemaal niet gek zijn'.

In de wijk leven 120 verschillende culturen met elkaar samen. Maar tegelijk is de werkloosheid er hoog en hebben veel mensen maar weinig te besteden. Bewoners willen dat daar snel iets aan gedaan wordt. Maar waar zitten de pijnpunten volgens hen?

'Praat met ons, niet over ons'

Itai Cohn heeft veel vrienden in de wijk die het zonder baan moeten doen. "Dagelijks ervaren zij de tweedeling tot in hun ziel. Mensen die blijvend niet aan de bak komen, blijven ploeteren en eraan onderdoor gaan." Hij vindt het essentieel dat daar nu op een andere manier naar gekeken gaat worden.

"Het nieuwe kabinet moet de werkloosheid nu echt gaan aanpakken", zegt Hamid Elousrouti die ook in de wijk woont. Hij zit al sinds 2002 zonder werk. "En het is nergens te vinden. Ik doe nu wel veel vrijwilligerswerk, maar als dat er niet zou zijn dan zou ik echt een heel groot probleem hebben."

Volgens Elousrouti krijgen mensen vaak geen baan, omdat ze uit de Schilderswijk komen. "De hele omgeving hier is werkloos. Geen werk. En als je op mijn leeftijd werkloos bent, voel je je ook echt machteloos." Hij ziet dat mensen vooral thuis hangen of naar de moskee gaan. "Verder niets."

Schouder aan schouder, samen staan we sterker.

Ibrahim Zouhali

Ook veel jongeren uit de Schilderswijk hebben geen baan. "Ze moeten ook niet over ons praten, maar mét ons", vindt de 17-jarige Ibrahim Zouhali. "Ze staan nu naast onze schoenen. Maar als ze met ons gaan praten, dan staan ze in mijn schoenen." En dát biedt mogelijkheden, denken ze in de wijk. "Schouder aan schouder, samen staan we sterker."

De zoon van Rabya El Yalte moest zelfs de Nederlandse meisjesnaam van zijn moeder gebruiken, om aan een baan te komen. "En toen hij was aangenomen heeft hij gezegd dat zijn achternaam nog even veranderd moest worden", vertelt ze. "Hij werkt er nog steeds."

Polarisatie

Vlogster Deborah Cameron wil minder verdeeldheid in haar Schilderswijk. Het is volgens haar van belang dat iedereen hetzelfde wordt gezien. "Met zijn allen zijn we Nederland", zegt ze, als ze zich richt tot het kabinet. "Ik hoop dat het kwartje bij jullie valt en dat jullie ons dan allemaal gaan zien als onderdeel van Nederland en de Nederlandse maatschappij."

STER reclame