Max Verstappen op het circuit in Mexico AFP

Verstappen mist poleposition op 0,086

time icon Aangepast

Max Verstappen start zondag bij de Grote Prijs van Mexico vanaf de tweede plek.

Lang leek hij op weg naar zijn eerste poleposition, maar in de slotfase van de kwalificatie dook Sebastian Vettel met zijn Ferrari net onder de tijd van de Nederlander van Red Bull.

Verstappen had in de tweede sessie op ultrasofts het baanrecord verpulverd: 1.16,524. Aan die tijd kwam hij in het derde deel, met de beste tien coureurs, net niet.

Vettel

Op zijn rondetijd van 1.16,574 beten de anderen echter de tanden stuk, totdat Vettel er in zijn laatste poging alsnog 0,086 af wist te snoepen. Het was de vijftigste pole voor de Duitser, die daarmee de vierde coureur werd na Lewis Hamilton, Michael Schumacher en Ayrton Senna die deze mijlpaal bereikt.

"Hier baal ik onwijs van", was de eerste reactie van Verstappen. "Een tweede plek is goed, maar niet op deze manier. Maar we hebben een goede startpositie."

Lewis Hamilton, die zondag minimaal als vijfde moet eindigen om zijn vierde wereldtitel binnen te slepen, zette de derde tijd neer.

Geen straf

Verstappen moest nog wel even afwachten of hij daadwerkelijk als tweede zou mogen starten zondag. Tijdens de kwalificatie zou hij Mercedes-coureur Valtteri Bottas hebben gehinderd. "Hij brak mijn lijn de bocht in. Dat kostte me tijd. Hij reed me in de weg", klaagde de Fin.

Na bestudering van de beelden en een gesprek met de wedstrijdleiding werd echter besloten Verstappen niet te bestraffen.

1/2 Startopstelling GP van Mexico 1 t/m 10 NOS
2/2 Startopstelling GP van Mexico 11 t/m 20 NOS

Snelste in vrije training

Eerder op de dag had Verstappen al aangetoond snel te zijn. De Limburger was in de derde vrije training de snelste van het veld in 1.17,113, op dat moment een baanrecord.

De topvier lag zeer dicht bij elkaar. Zo volgde Hamilton op (0,075) op een tweede plaats. Vettel (op 0,117) en Bottas (0,170) completeerden de topvier.

De Nederlandse Formule 1-coureur was vrijdag in de tweede vrije training tegen motorproblemen aangelopen. Voor de derde vrije training verving hij deze oude motor voor een nieuwer exemplaar, waarmee hij vorige week in de GP van de Verenigde Staten vanuit de achterhoede naar de vierde plek reed.

Straffen voor Gasly, Vandoorne en Alonso

Pierre Gasly (Toro Rosso), Stoffel Vandoorne (McLaren) en Fernando Alonso (McLaren) starten zondag achteraan. De drie coureurs krijgen gridstraffen voor aanpassingen aan hun motor.

Gasly haalde de tweede ronde van de kwalificatie, maar kwam daarin niet op de baan. Hij moet vijf plekken terug. Vandoorne wordt 35 plekken teruggezet, Alonso 20.

Startopstelling van de GP van Maxico

STER Reclame