Tessie Savelkouls
NOS SportAangepast

Judoka Savelkouls pakt goud bij WB Abu Dhabi

Op het grandslamtoernooi in Abu Dhabi heeft Tessie Savelkouls de titel in de zwaarste klasse (+78 kg) behaald. De 25-jarige judoka
won in de finale van de in Oekraïne geboren Azerbeidzjaanse Iryna Kindzerska, die tegen drie straffen aanliep.

Savelkouls toonde zich tegen de beduidend zwaardere Kindzerska veel actiever, maar kreeg haar niet naar de grond. Omdat Kindzerska te passief judode en bovendien tot twee keer toe zelf op de knieën ging, volgden drie rolletjes en dus diskwalificatie.

Op weg naar de finale had Savelkouls al overtuigend de Russin Marija Sjekerova en de Duitse Jasmin Külps verslagen. Beide partijen besliste ze met ippon.

Eerder dit jaar was Savelkouls ook al de sterkste op het grandslamtoernooi van Bakoe. "De afgelopen jaren heb ik al stappen gemaakt en nu komt het er helemaal uit", klonk de conclusie van de Nederlandse winnares.

Marhinde Verkerk

Marhinde Verkerk moest in de klasse tot 78 kilogram het goud aan Natalie Powell moeten laten. Verkerk wist in de eindstrijd geen techniek in te zetten. Daar kreeg ze, door drie snel gegeven rolletjes wegens passiviteit, ook niet echt de gelegenheid voor. Haar opponente uit Wales kwam ook tot niets, maar kreeg zo de overwinning toegekend.

Guusje Steenhuis had in dezelfde klasse in de halve finales al met waza-ari van de Britse verloren. Ze rekende daarna in de strijd om brons af met de Hongaarse Abigel Erdelyi-Joo. Steenhuis had in het moeizame pakkinggevecht aan een kleine score (beentechniek) genoeg.

Meijer en Korrel snel onderuit

Bij de mannen kwam Roy Meijer niet voorbij de eerste ronde. Cyrille Maret uit Frankrijk won het duel doordat Meijer in de golden score tegen een strafje opliep. De Fransman zou uiteindelijk ook met het goud aan de haal gaan.

Michael Korrel verloor in de tweede ronde van de Braziliaan Rafael Buzacarinini op ippon. In de eerste ronde had Korrel een bye.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl