Sylvia Lorente
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse Catalaanse is somber: 'Mensen vrezen voor tanks in de straten'

  • Karin Alberts

    verslaggever

  • Karin Alberts

    verslaggever

Ze werd geboren in 1976, een jaar na de dood van dictator Franco. Haar vader was een politicus in Catalonië, haar moeder is een Nederlandse. Sylvia Lorente studeerde bedrijfskunde en verhuisde in 2000 naar Nederland, naar het land van haar moeder, vanwege werk. Na uitstapjes naar Barcelona en Berlijn is ze hier nu weer terug. Haar moeder en zus wonen nog steeds in Catalonië. "Al grapten ze gisteren door de telefoon wel dat ze bij mij intrekken als het te spannend gaat worden."

Hoewel: zo grappig is het niet. "Er hangt een energie van angst in de straten van Catalonië", zegt Lorente. "Mensen vragen zich af of er morgen militaire tanks door de straten zullen rijden."

De vader van Sylvia Lorente was eind jaren 70 gouverneur in de Catalaanse stad Tarragona. Van de huidige situatie zou hij zijn geschrokken, denkt Lorente.

"Hij was een man van het midden, een man van de dialoog. Hij zou niet voor onafhankelijkheid zijn geweest, maar hij had de harde opstelling van Madrid wel eng gevonden. Hij had de dictatuur van Franco nog meegemaakt en wat nu gebeurt, heeft zeker dictatoriale trekken. Er zitten mensen in de gevangenis die hun mening geven."

Ze hadden nooit de onafhankelijkheid moeten uitroepen, maar onder druk van de bevolking konden ze niet anders.

Sylvia Lorente

Lorente vindt het afschuwelijk dat de situatie zo is geëscaleerd. "Ik ben niet voor onafhankelijkheid, ik vind wel dat Catalonië een federale staat moet worden."

Lorente verwijt de politieke leiders van het Catalaanse regiobestuur dat zij de afgelopen jaren niet genoeg gelobbyd hebben in de EU, om de Catalaanse zaak beter uit te leggen. "Ze hadden nooit de onafhankelijkheid moeten uitroepen, maar onder druk van de bevolking konden ze niet anders."

En de Spaanse premier Rajoy? "Tot voor kort stond Rajoy er politiek zwak voor. Zijn populariteit in de rest van Spanje is de afgelopen weken enorm gegroeid, hij wordt nu gezien als een sterke leider." Volgens de Catalaanse komt hem dat goed uit, want Rajoy is ook betrokken bij een corruptie-affaire.

Sombere toekomst

Als bedrijfskundige ziet Lorente de toekomst somber in. "Madrid realiseert zich dat het economisch afhankelijk is van het sterke Catalonië. De komende tien jaar zal Madrid er alles aan doen om die afhankelijkheid te keren: bedrijven overhalen zich uit Catalonië weg te trekken, het toerisme elders stimuleren. En dat is slecht nieuws voor mijn land."

Ze ziet maar één oplossing, al heeft die nauwelijks kans van slagen. "De Europese Unie moet als scheidsrechter optreden. Het is te makkelijk om te zeggen: het is een Spaans probleem, los het zelf maar op. Als een man zijn vrouw mishandelt binnen een huwelijk, grijp je toch ook in?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl