NOS NieuwsAangepast

Goed nieuws: doorbraak bij zoute rijst en explosieve groei BHV'ers

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Steeds meer mensen overleven een hartstilstand en daar spelen burgerhulpverleners een grote rol in. In Nederland staan ongeveer 170.000 mensen geregistreerd als burgerhulpverlener, 40.000 meer dan vorig jaar zomer. Daarmee is Nederland volgens de Hartstichting het eerste land ter wereld dat een landelijk netwerk van burgerhulpverleners heeft die na een oproep binnen zes minuten kunnen reanimeren.

Behalve het aantal geregistreerde burgerhulpverleners is ook het aantal goed bereikbare AED's belangrijk. "We missen er nog 18.000", zegt de directeur van de Hartstichting, Floris Italianer. De Hartstichting wil die laatste 18.000 AED's voor het einde van volgend jaar overal in Nederland laten ophangen. "En dan hebben we in Nederland echt een volstrekt uniek systeem, dat nergens ter wereld nog bestaat."

Aantal burgerhulpverleners neemt fors toe

Condooms, hygiënische doekjes, gebruikte tampons en maandverband: deze combinatie kan de komende jaren ook op jouw dak worden gelegd. Een groepje studenten wil het rioolafval gebruiken als onderlaag voor groene daken en won met dat duurzame initiatief een wedstrijd.

Jelle Scharff (24), Bas van der Leeden (23) en Anne Korthals (25) deden mee aan de BlueCity Circular Challenge. Voor de wedstrijd moesten ze iets unieks bedenken voor afval dat niet te recyclen valt. "Wij moesten kijken naar alles wat mensen door de wc gooien dat niet mag", legt Scharff uit. Dat waren dus vooral doekjes, condooms, tampons en maandverband. De groep ontdekte dat die spullen veel vocht opnemen, maar toch licht blijven. "Een goede eigenschap voor een laag in een groen dak", zegt Scharff.

De daken zijn een belangrijk initiatief voor een duurzame toekomst, zegt Scharff. Daarom is de groep ook zo blij met hun product. "Onze omgeving is aan het veranderen en we moeten ons snel aanpassen. We moeten oplossingen bedenken voor het feit dat er meer bestrating en minder groen komt. We willen ook de volgende generaties helpen."

Meer banen

In de uitzendbranche waren er nog nooit zoveel banen, blijkt uit onderzoek van het CBS. Het gaat om 725.000 banen. Tijdens het dieptepunt van de economische crisis in 2010 lag het aantal banen nog op 565.000. Maar ook dat was al meer dan in de jaren negentig.

De kans op een vast contract neemt nu ook steeds meer toe, aldus uitzendbureau Randstad. "De doorstroming van uitzendbaan naar vaste baan neemt hard toe", zei bestuursvoorzitter Jacques van den Broek. "Er zijn steeds meer bedrijven met wie we afspraken maken dat ze de vaste mensen uit de groep van uitzendkrachten rekruteren. Nu ze steeds meer vertrouwen in de toekomst krijgen, zullen ze dat ook vaker gaan doen."

De 6-jarige Tijn, die bekend werd door zijn nagellakactie bij Serious Request van 3FM, is in Ivoorkust postuum geëerd met een eigen kliniek. Dj Domien Verschuuren was daar bij

En de 6-jarige Tijn wordt zelfs in Ivoorkust nog geëerd. Het jongetje dat bekend werd door zijn nagellakactie bij Serious Request heeft in het land een eigen kliniek gekregen.

Serious Request 2016 had als doel het voorkomen van longontsteking bij kinderen. 3FM-dj Domien Verschuuren reisde deze maand af naar Ivoorkust om te zien wat er is gebeurd met de 9,2 miljoen euro die werd opgehaald. Zo werden vier klinieken opgeknapt. Daarvan is er een opgedragen aan de inmiddels overleden Tijn. Op een muur van de Langba-kliniek is groot een portret van het jongetje geschilderd.

Champagne!

De champagne werd afgelopen week opengetrokken bij Marijke Lagas (30), Jan Greijn (64) en andere patiënten met taaislijmziekte. Ze kregen te horen dat het geneesmiddel Orkambi toch wordt opgenomen in het basispakket.

"Weet je hoe fantastisch dit is?", vroeg Greijn enthousiast aan de telefoon. "Ik had het niet durven hopen!" Beide patiënten konden het nog niet echt geloven. "Het is echt een vertraagde blijdschap. Ik denk dat ik morgen nog blijer ben", zegt Greijn. Ook voor Lagas voelde het nieuws "bizar": "Dertig jaar lang ben ik alleen maar met symptoombestrijding bezig geweest en nu kan ik echt de oorzaak aanpakken. Het voelt zo onwerkelijk, ik kan alleen maar lachen. Waarschijnlijk voelt het pas echt als het medicijn in mijn keukenkastje ligt."

Negen levens

Een kat heeft 60 kilometer lang in de motor van een rijdende auto opgesloten gezeten. Het dier hing slechts een paar centimeter boven de weg en moest voortdurend zijn kop draaien om niet het asfalt te raken.

Kat overleeft 60 kilometer onder een auto

Een Friese familie was 's ochtends uit Wolvega vertrokken naar de dierentuin in Amersfoort. Bij Zwolle begon de auto kuren te vertonen. Iets verderop, bij Wezep op de A28, kwam de auto zonder stroom te zitten.

Uiteindelijk bleek dat de storing werd veroorzaakt door een kat die al die tijd onder de auto had gehangen. Het beestje had alleen een gebroken achterpoot, wat kneuzingen en een geschaafde neus.

Doorbraak in 'zoute rijst'

Chinese wetenschappers hebben meerdere rijstsoorten ontwikkeld die kunnen groeien in zout water. De nieuwe rijst zou 200 miljoen mensen kunnen voeden, zeggen de wetenschappers.

Onderzoekers proberen al tientallen jaren rijst te laten groeien in zout water. De meeste gewassen groeien oorspronkelijk alleen in zoet water. Volgens rijstonderzoeker voor instituut AfricaRice Pepijn van Oort kan de ontwikkeling boeren helpen meer rijst te produceren in velden met zilt water. "Land dat nu als te zout wordt beschouwd, kan in de toekomst toch gebruikt worden", denkt hij.

En nog even dit...

Mocht je in een creatieve bui zijn en een snor op een neppe Mona Lisa willen tekenen, dan kan dat je veel geld opleveren. De Franse surrealist Marcel Duchamp had een snor en een sikje toegevoegd aan Leonardo da Vinci's meesterwerk en dat is verkocht in Parijs voor 631.500 euro.

Een close-up van Duchamps besnorde Mona Lisa

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl