Alejandro G. Inarritu
NOS NieuwsAangepast

Speciale Oscar voor virtualreality-installatie Iñárritu

Alejandro González Iñárritu krijgt een speciale Oscar voor een virtualreality-installatie. Doordat de regisseur nieuwe technieken gebruikt om een verhaal over Mexicaanse immigranten te vertellen, opent hij "nieuwe deuren van cinematische perceptie", oordeelt het bestuur van de Oscar-organisatie.

In Carne y Arena (Vlees en zand) toont de Mexicaanse cineast in 7 minuten de waargebeurde verhalen van immigranten die de gevaarlijke reis van Mexico naar de VS maken. Bezoekers moeten schoenen en sokken uittrekken en krijgen een rugzak om, net als de immigranten, voordat ze virtueel worden opgejaagd door grenswachten.

Shot uit Carne y Arena

Iñárritu werkte vier jaar aan het project. De installatie werd dit jaar op het filmfestival van Cannes voor het eerst getoond en is momenteel te zien in musea in Los Angeles, Milaan en Mexico-Stad.

Het is een creatieve doorbraak in het zich nog ontwikkelende gebied van virtual reality.

Bestuur Oscar-organisatie

De Oscar-organisatie noemt het project diep emotioneel en fysiek meeslepend. "Het is een creatieve doorbraak in het zich nog ontwikkelende gebied van virtual reality. Het verbindt ons met de omstreden politieke en sociale realiteit van de Amerikaans-Mexicaanse grens."

Iñárritu won in het verleden al vier Oscars, onder meer voor de regie van Birdman en The Revenant. De speciale Oscar wordt uitgereikt tijdens de jaarlijkse Governors Awards op 11 november.

In de 90-jarige geschiedenis van de Oscars werden slechts achttien soortgelijke ere-Oscars uitgereikt, voor technische ontwikkelingen die niet met de reguliere filmprijs beloond kunnen worden. De laatste keer was in 1995, toen John Lasseter werd onderscheiden voor de eerste avondvullende computeranimatie, Toy Story.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl