NOS SchaatsenAangepast

'Comeback kid' Verweij wint 1.500 meter, wereldkampioen Nuis buiten topvijf

KPN NK afstanden: 1.500 meter (m)

Bij de aftrap van het olympisch schaatsseizoen heeft Koen Verweij aangetoond dat hij weer een serieuze medaillekandidaat is. Op de 1.500 meter bij de KPN NK afstanden klokte de nummer twee van de Olympische Spelen van 2014 een tijd van 1.45,07. Daarmee veroverde Verweij zijn tweede nationale titel op de 1.500 meter.

Wereldkampioen Kjeld Nuis stelde teleur: hij reed 1.47,20 en eindigde buiten de topvijf. Normaal gesproken mist Nuis daardoor de eerste vier wereldbekers van het seizoen op de 1.500 meter. Hij is wel de eerste reserve.

Verweij onttroonde viervoudig Nederlands kampioen Sven Kramer op de 1.500 meter: Kramer reed naar de derde plaats (1.46,50). Thomas Krol pakte het zilver met 1.45,35.

Nuis reed 'slordige race'

Nuis was na zijn rit hard voor zichzelf. "Ik schaam me kapot, dat mag je best weten. Het leek wel of ik op natuurijs reed. De eerste start was vals en ik zat er niet goed in. Het was echt een hele slordige race. Ik ben niet trots op mezelf. En dan zit je ook nog met een reserveplaats voor de wereldbekers. Daar zit je niet op te wachten."

Nuis: ik schaam me kapot, het leek wel of ik op natuurijs reed

'Comeback kid'

Verweij was de afgelopen drie seizoenen zo goed als afwezig in de nationale schaatstop. De 27-jarige schaatser had na de Spelen van Sotsji moeite om zich volledig op het schaatsen te concentreren en nam genoegen met een bijrol.

Maar nu is hij vastberaden om in Pyeongchang wél de titel op de 1.500 meter te veroveren. Daarom sloot hij zich deze zomer aan bij de nationale ploeg van Rusland. "Dit is een mooi begin, een mooie 'terugkomer' denk ik", reageerde Verweij nuchter.

"Ik heb altijd in mijn hoofd gehad dat ik weer op de Olympische Spelen wil staan en het beter wil doen dan de vorige keer. Ik ben goed op weg. Ik ben ook superblij, maar ook supergefocust op dat doel."

Verweij: dit is een mooie 'terugkomer' denk ik

Wereldbekertickets

In Heerenveen staan dit weekend niet alleen nationale titels op het spel. De beste vijf schaatsers per afstand plaatsen zich normaal gesproken voor de eerste vier wereldbekers van het seizoen. Lucas van Alphen (vierde) en Marcel Bosker (vijfde) verdienen op basis van de uitslag de laatste twee tickets voor de wereldbekers.

Een dag na de NK, op 30 oktober, maakt de KNSB de definitieve selectie voor de wereldbekers bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl