De Jong onttroont Wüst op 3.000 meter, Ter Mors prolongeert titel

Schaatsster Jorien ter Mors heeft haar nationale titel op de 500 meter met succes verdedigd. In tegenstelling tot olympisch kampioen Ireen Wüst, die na vijf jaar onttroond werd op de 3.000 meter. Antoinette de Jong, ploeggenote van Wüst, ging er bij de KPN NK afstanden met het goud vandoor.

In Thialf reed De Jong naar 4.05,59: goed genoeg voor haar eerste nationale titel op een individuele afstand. Wüst, de zevenvoudig nationaal kampioene op de 3.000 meter, klokte 4.06,13 en moest genoegen nemen met het zilver.

"Je weet gewoon dat Ireen al zoveel jaar de Nederlands kampioen is", reageerde De Jong stralend na haar race. De afgelopen twee seizoenen pakte de 22-jarige schaatsster zilver achter Wüst. "Het is voor mij ook een uitdaging om onder haar tijd te rijden. Dat is nu gelukt."

Irene Schouten is nog steeds de snelste vrouw van het seizoen op de 3.000 meter (4.02,76), maar vandaag kwam de specialiste op de massastart onder zwaardere omstandigheden niet verder dan 4.06,31. Dat was wel goed genoeg voor de derde tijd in Heerenveen.

Ter Mors oppermachtig

Jorien ter Mors was op de 500 meter duidelijk de beste. De olympisch kampioene op de 1.500 meter klokte in Heerenveen 38,51. Vergeleken met de mondiale sprinttop is die tijd niet bijzonder veel waard: wereldkampioene Nao Kodaira klokte dit seizoen al eens 37,2.

Marrit Leenstra werd in Thialf tweede in 38,88. Sanneke de Neeling pakte het brons in 39,27.

Niet topfit

Wüst liet de 500 meter aan zich voorbijgaan. Ze had donderdag al laten doorschemeren dat ze niet helemaal topfit aan de start zou staan bij de NK. Ze had in het voorseizoen last van een buikspierblessure en kreeg daarna last van haar heup.

Ter Mors reed ook niet helemaal pijnvrij rond. Ze heeft al langer last van haar knie. "Dat zal denk ik niet over gaan dit seizoen. Ik moet er gewoon mee rijden en ik zie na dit seizoen wel weer hoe we het gaan oplossen", aldus Ter Mors. "Ik kan er hard mee schaatsen en dat is het belangrijkste."

Om haar lichaam te sparen rijdt Ter Mors alleen de eerste twee wereldbekers van het seizoen.

Wereldbekertickets

In Heerenveen staan dit weekend niet alleen nationale titels op het spel. De beste vijf schaatsers per afstand plaatsen zich normaal gesproken voor de eerste vier wereldbekers van het olympisch seizoen.

Carlijn Achtereekte (vierde) en Carien Kleibeuker (vijfde) mogen zich op basis van de uitslag op de 3.000 meter ook op gaan maken voor de wereldbekers. Letitia de Jong en Janine Smit maken het vijftal op de 500 meter compleet.

Een dag na de NK, op 30 oktober, maakt de KNSB de definitieve selectie bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl