Tbs wordt opgespoord met een huidtest
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Geen nieuwe gevallen van open tbc in Vaassen

Bij het grote tbc-onderzoek in Vaassen zijn geen nieuwe gevallen van open tbc gevonden. Dat heeft de gemeente vandaag bekendgemaakt.

Vorige week maandag werd duidelijk dat in de overwegend Molukse wijk Berkenoord II open tbc was uitgebroken. 21 mensen hadden de ziekte opgelopen. Bij open tbc zitten de bacteriën in de longen en kunnen naar buiten komen, bijvoorbeeld via hoesten.

Dinsdag zijn ruim 700 mensen getest op tbc. Uit het onderzoek van deze week bleek dat nog eens 27 mensen de ziekte onder de leden hebben. Zij hebben niet de open variant, waardoor ze hun omgeving niet kunnen besmetten.

Bloedtest

Van nog eens 98 mensen wordt vermoed dat ze tbc hebben. Zij kregen een bloedtest. De uitslag daarvan volgt volgende week verwacht.

De GGD werd de afgelopen weken platgebeld over de open tbc. Er kwamen honderden telefoontjes binnen, schrijft Omroep Gelderland.

Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 900 mensen tuberculose. Veel meer mensen raken besmet, maar zij worden niet ziek en kunnen dan niemand besmetten.

Advertentie via Ster.nl