Fragment uit de time lapse van Lotte en Vince
NOS NieuwsAangepast

Van 0 tot 18 op film: 'Niemand heeft dit van zichzelf'

Morgenochtend wordt een bijzonder project op YouTube geplaatst: 'Portrait of Lotte - 0 to 18 Years'. Daarin is de uiterlijke verandering te zien die de dochter van kunstenaar Frans Hofmeester sinds haar geboorte heeft doorgemaakt. De video wordt gepubliceerd op haar 18e verjaardag.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Hofmeester filmt zijn dochter Lotte en zoon Vince sinds hun geboorte iedere week. Een paar jaar geleden ging een montage die hij daarvan maakte het internet over. De video was toen in veel landen ook op tv te zien.

De filmmaker en beeldend kunstenaar noemt de timelapse het belangrijkste kunstwerk dat hij ooit heeft gecreëerd. "Los van mijn kinderen dan."

Hofmeester begon met het wekelijks filmen van zijn dochter, omdat hij bang was dat hij zou vergeten hoe ze eruitzag. "Ik denk dat het voor iedere ouder die zijn pasgeboren kind in zijn armen heeft, heel herkenbaar is dat hij bijna realtime ziet hoe een baby verandert", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Het verschil een paar minuten na de geboorte en een uur daarna was al groot, laat staan een dag later en twee dagen later."

Hij vond die veranderingen zo bijzonder, dat hij besloot om ze te blijven vastleggen. Niet om het aan de wereld te tonen, want sociale media speelden begin 2000 nog geen enkele rol. "Het was meer iets voor een familiealbum. En in mijn geval deed ik het ook om te kijken of ik er met mijn videokunst iets mee kon."

Aanvankelijk waren de reacties lauw toen hij een aantal jaren geleden zijn eerste video van Lotte en Vince op YouTube zette. Maar dat veranderde toen bekende Amerikaanse artiesten en talkshowmasters de video gingen delen op Twitter en Facebook.

Ook grote zenders als CNN, ABC en NBC pikten het op. "Jay Leno heeft er in The Tonight Show weleens een stukje van laten zien. Daar werden weliswaar goede grappen over gemaakt, maar dat stuwt de kijkcijfers natuurlijk enorm op."

Bij Leno eindigde de video van Hofmeester met een oude dame van 95, die zonder tanden de camera inkeek. Of Lotte ook zo lang doorgaat? "Het lijkt mij wel heel bijzonder", zegt ze. "Vroeger dacht ik er niet zo over na, maar nu denk ik: je hebt wel echt iets in handen, niemand heeft dit van zichzelf en het zou heel zonde zijn om te stoppen. Als je dit van 0 tot 90 zou hebben, is wel heel uniek."

Lotte had tot ze 8 of 9 was niet echt door dat haar vader haar zo regelmatig filmde. Nu heeft ze - net als haar broertje - niet altijd zin om voor de camera te staan. "Ik merk wel dat ik het soms moeilijk vind om vol te houden. Het is een soort routine geworden, maar soms heb ik haast en moet het even snel tussendoor."

Toch blijft ze het doen, omdat ze beseft dat het project uniek is. Hoe het in de toekomst zal gaan met het filmen, is nog wel iets waar ze over moeten nadenken, zegt Lotte, want ze gaat natuurlijk steeds meer haar eigen leven leiden.

Zoals de meeste mensen vindt ook Lotte het soms lastig om zichzelf terug te zien op video, al kan ze het allemaal relativeren. "Het is gewoon zoals het is. Ik vind het juist ook wel mooi dat je de mindere perioden terugziet, dus heb ik het gewoon maar geaccepteerd. Ik ben niet altijd tevreden zelf, maar dat hoort er een beetje bij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl