NS-medewerkers wijzen reizigers naar de 'tienminutentrein'
NOS NieuwsAangepast

'Tienminutentrein' gaat hele week rijden

De intercity's die nu op woensdagen elke tien minuten tussen Amsterdam, Utrecht en Eindhoven rijden, worden vanaf 10 december de hele week ingezet. Bij een proef, die in september begon, is gebleken dat de zogenoemde tienminutentrein veelal op tijd rijdt en nauwelijks uitvalt.

De nieuwe dienst levert volgens NS en ProRail 15 procent meer capaciteit op, wat leidt tot minder wachttijd en meer kans op een zitplaats.

De invoering van de tienminutentrein is een belangrijke wijziging in de nieuwe dienstregeling, die op 10 december ingaat. Elke werkdag gaan er zo'n 130 treinen meer rijden. De nieuwe dienstregeling wordt opgenomen in de reisplanner van de NS.

Soms lange overstap

Naar verwachting gaan de meeste reizigers erop vooruit, maar door de beperkte ruimte op het spoor leiden verbeteringen op de ene plek soms tot verslechteringen op andere plekken. De NS noemt als voorbeeld Tiel, waar de overstaptijden ongeveer achttien minuten langer worden.

De meeste aanpassingen zijn rond Den Bosch, om de tienminutentrein mogelijk te maken en de reistijd per sprinter te verkorten. Zo komen er meer rechtstreekse sprinterverbindingen, bijvoorbeeld tussen Dordrecht en Arnhem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl