Wopke Hoekstra bij aankomst op het Binnenhof ANP

"We hebben er allemaal heel erg veel zin in", zei minister Hoekstra van Financiën vanmorgen. De ministers van het kabinet-Rutte III hebben vandaag hun eerste echte werkdag. Ze zullen de tekst van de regeringsverklaring opstellen. Dat is een betoog over het beleid dat het kabinet de komende drieënhalf jaar wil voeren.

De meeste ministers liepen vandaag voor het eerst langs de pers naar de Trêveszaal op het Binnenhof, waar de ministerraad elke vrijdag wordt gehouden. De meesten hielden zich op de vlakte over wat zij persé in de verklaring willen opnemen.

De nieuwe minister van Financiën, Hoekstra, wilde wel iets kwijt. Hij vindt dat het "gebalanceerde verhaal" van het regeerakkoord in de regeringsverklaring moet terugkomen.

"We hebben een agenda met veel investeringen op het gebied van onderwijs, zorg duurzaamheid. En daarnaast is het belangrijk dat we goed op het geld blijven letten."

Op het geld passen

Het nieuwe kabinet is van plan zich aan de zogenoemde Zalmnorm te houden, waarbij inkomsten en uitgaven losgekoppeld zijn. In normaal Nederlands betekent dit "dat we goed op het geld van alle Nederlanders gaan passen. We gaan zorgen voor rust, reinheid en regelmaat in de begroting."

Minister Koolmees van Sociale Zaken vindt het belangrijk dat er iets over de modernisering van de arbeidsmarkt in de regeringsverklaring komt, waardoor volgens hem meer mensen kans krijgen op een vaste baan. "Van vaste contracten tot flexcontracten tot zzp'ers, daar ga ik mijn best voor doen."

Volgende week woensdag leest premier Rutte de regeringsverklaring voor in de Tweede Kamer. Woensdag en donderdag is er een debat over. Daarbij zal het hele kabinet aanwezig zijn.

Gisteren, kort na de beëdiging van het kabinet, waren de nieuwe ministers ook al even bij elkaar, maar toen kwamen er nog geen inhoudelijke kwesties aan de orde.

Ministers vol goede moed aan slag

STER reclame