De Israëlische judoka Tal Flicker in actie op de WK EPA

Het was een opvallend moment bij het grandslamtoernooi van Abu Dhabi. Een Israëlische judoka won daar de gouden medaille, maar het volkslied en de vlag van het land werden niet vertoond.

Het gaat om Tal Flicker, die de beste was in de klasse tot 66 kilogram. Hij zong zelf het volkslied in stilte, terwijl uit de boxen de tune van de Internationale Judo Federatie (IJF) schalde.

Eerder deze week vroeg de Internationale Judo Federatie nog aan de organisatie in de Verenigde Arabische Emiraten om Israëlische judoka's net als ieder ander te behandelen. De Verenigde Arabische Emiraten hebben, net als veel andere Arabische landen, geen diplomatieke banden met Israël.

Ondanks de oproep van de IJF was het daarom in Abu Dhabi verboden voor Israëlische atleten om nationalistische uitingen te dragen. Dat betekende dat Flicker onder de vlag van de internationale judobond deelnam en dat hij dus geen landsymbolen op zijn kleding had, dat er geen vlag werd getoond en dat het volkslied niet werd gespeeld.

Flicker trots op zijn land

Na afloop van de ceremonie verklaarde Flicker dat hij de muziek die in de hal klonk als achtergrondmuziek had beschouwd. "Ik zong het volkslied met heel mijn hart. Ik ben trots op mijn land. De hele wereld weet dat wij uit Israël komen en wie wij vertegenwoordigen."

Het gebeurt vaker dat de politieke situatie in het Midden Oosten de sport raakt. Bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro vorig jaar weigerde een Egyptische judoka de hand van een Israëlische tegenstander te schudden.

Een Tunesische tennisser trok zich al eens terug voor een wedstrijd tegen een opponent uit Israël. En in 2016 liet AZ Iraniër Alireza Jahanbakhsh uit de selectie voor het Europa Leagueduel met Maccabi Tel Aviv, omdat hij anders in het vervolg van zijn carrière niet voor Iran zou uit kunnen komen.

STER reclame