Allan den Rooijen wijst naar de plek waar de windmolens komen
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Lage Zwaluwe schrikt van plan voor 210 meter hoge windmolen

Allan den Rooijen (58) voelt zich overvallen door het plan om windmolens te plaatsen langs de snelweg A16. Tien van de molens komen achter zijn achtertuin in Lage Zwaluwe te staan. Den Rooijen kocht de boerderij voor het vrije uitzicht.

De provincie Noord-Brabant maakte vandaag bekend in totaal 29 windmolens te plaatsen in het gebied langs de snelweg A16 tussen Moerdijk en Hazeldonk, bij de grens met België. De molens worden geconcentreerd rond de verkeerspunten "waar ze zo min mogelijk geluidshinder veroorzaken". Ook worden volgens Omroep Brabant "waardevolle natuurlandschappen ontzien".

Een impressie van hoe het gebied langs de A16 eruit gaat zien

In Moerdijk en Lage Zwaluwe is kritiek op het plan, omdat daar twee rijen van vijf windmolens naast elkaar komen te staan. "De inwoners van Lage Zwaluwe krijgen nu uitzicht op een dubbele lijn windmolens. Terwijl zij uitdrukkelijk de wens hebben uitgesproken voor één lijn," zegt wethouder Hans Kuijpers.

210 meter hoogte

De provincie heeft gekozen voor windmolens met 210 meter tiphoogte (het hoogste punt van de wiek) omdat die de hoogste opbrengst hebben. Er zijn minder molens nodig dan wanneer wordt gekozen voor lage molens. In totaal moeten de windmolens langs de snelweg 100 MW aan elektriciteit produceren, genoeg voor ongeveer 60.000 huishoudens,

Begin volgend jaar begint de inspraakprocedure. Volgens planning worden ze eind 2020 in gebruik genomen.

Buitenmens

"Ik ben een buitenmens. Ik hoef niet op vakantie, want ik zit gewoon graag in mijn eigen tuin," reageert Allan den Rooijen bij zijn boerderij in Lage Zwaluwe. Maar de molens schoppen zijn plannen in de war. "Het zijn gigantische dingen. Daar krijg je veel slagschaduw van. Doordat het twee rijen zijn, krijg je een heel storend beeld. Die wieken draaien natuurlijk niet synchroon."

De provincie wijst erop dat bewust is gekozen voor dunbevolkte gebieden. "Je hebt in het hele gebied tienduizend woningen. We zetten ze vooral bij verkeersknooppunten," zegt provinciebestuurder Erik van Merrienboer. Den Rooijen ziet de windmolens liever op zee. "We gaan ons met de buurt beraden over welke stappen we gaan nemen."

Advertentie via Ster.nl