Marco van Ginkel

PSV pas na verlenging langs FC Volendam

PSV heeft met veel pijn en moeite de derde ronde van de KNVB-beker bereikt. Pas na verlenging kreeg het FC Volendam op de knieën: 0-2.

Van enig niveauverschil tussen de nummer laatst van de Jupiler League en de koploper van de eredivisie viel lange tijd weinig te bespeuren. PSV, zonder de geblesseerden Jürgen Locadia, Gastón Pereiro en Steven Bergwijn, stelde hevig teleur op het kunstgras in Volendam.

Kans Maher

In de eerste helft kreeg Adam Maher, die net als in de vorige ronde tegen SDC Putten in de basis mocht beginnen, nog de grootste kans voor de Eindhovenaren. Op slag van rust dwong hij doelman Hobie Verhulst tot een redding.

De thuisploeg, in de competitie nog zonder zege, stelde daar een gevaarlijke kopbal van Nick Doodeman tegenover.

Hirving Lozano
    FC Volendam-trainer Misha Salden
    Jorrit Hendrix in duel met Luis Pedro

In de tweede helft bleef PSV het initiatief houden, maar een beslissing bleef lange tijd uit. Hirving Lozano, Maher, invaller Mauro Júnior, Luuk de Jong en Jorrit Hendrix verzuimden de ploeg van trainer Phillip Cocu in veilige haven te brengen. Verhulst vervulde daarbij een aantal keren een hoofdrol.

Een verlenging bleek nodig en daarin trok PSV alsnog aan het langste eind. De ingevallen Marco van Ginkel, die aanvankelijk nog rust kreeg, passeerde na 107 minuten op artistieke wijze Verhulst.

Het geknakte Volendam kon weinig meer uitrichten en verloor ook nog eens Dylan Mertens. Hij ging op de kuit van Van Ginkel staan en kreeg na raadplegen van de video-assistent een rode kaart van scheidsrechter Bas Nijhuis.

In de slotminuten bepaalde Lozano de eindstand op 2-0.

PSV-trainer Cocu vond het vervelend dat zijn ploeg een verlenging nodig had om Volendam te elimineren. "Zonde, want dat kost extra energie. Ik kan de jongens niet heel veel verwijten, al maakten we in de eerste helft wel wat minder goede keuzes. Toen waren we ongeduldig, in de tweede helft waren we in ieder geval wat dreigender voor de goal."

"Verhulst keepte een puike partij, daardoor blijven ze in de wedstrijd. Nu twee dagen uitrusten, want zondag moeten we meer. Ja, het kan beter", aldus Cocu.

Doelman Verhulst, uitblinker aan Volendamse kant, had nog zo gehoopt op een strafschoppenserie. "Ik had het gevoel dat er niks in zou gaan vandaag. Daarom hoopte ik ook zo op penalty's, omdat je er zo lekker inzit. Dan is het heel zuur dat je 'm in de tweede helft van die verlenging tegen krijgt."