NOS
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Grote terrorisme-oefening in Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft een grote terrorisme-oefening aangekondigd voor 8 en 9 november. Het scenario waarmee wordt gewerkt is een "terroristische aanslag".

"Op verschillende plekken in de stad is de oefening zichtbaar en hoorbaar, onder andere rond de oefenlocaties restaurant Haddock, op Zeeburgereiland, en het nog niet in gebruik genomen metrostation Europaplein," aldus de gemeente op de website.

Tijdens de oefening moet blijken of goed wordt samengewerkt tussen de gemeente, politie, het leger, brandweer en het openbaar ministerie. Ook de Dienst Speciale Interventies (een speciaal getraind arrestatieteam van de politie), geneeskundige hulpdiensten en de crisisorganisaties in het stadhuis en het hoofdbureau van politie doen mee.

Geen aanwijzingen

Het nationale dreigingsniveau staat sinds maart 2013 op substantieel. Volgens de gemeente is de kans dat Amsterdam doelwit wordt van een aanslag dus "reëel". Hoewel er op dit moment geen concrete aanwijzingen zijn dat de hoofdstad beoogd doelwit is, bereiden de gemeente en hulpdiensten zich daar wel op voor.

Het gaat er realistisch aan toe tijdens de oefening, aldus NH Nieuws. Zo wordt er gebruik gemaakt van oefenmunitie.Figuranten spelen slachtoffer.

De oefening komt precies een jaar na een terrorisme-oefening in Almelo. Onlangs nog werd in en om het ADO-stadion getraind.

Advertentie via Ster.nl