Setsuko Thurlow ICAN
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Overlevende atoombom Hiroshima haalt Nobelprijs op

Een 85-jarige overlevende van de atoombom op Hiroshima neemt samen met directeur Beatrice Fihn van ICAN op 10 december in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst. Daarbij zullen ook twee andere atoombomoverlevenden en slachtoffers van nucleaire tests aanwezig zijn.

Setsuko Thurlow, een Japanse getrouwd met een Canadees, is sinds 2007 aan deze organisatie verbonden. Ze was 13 jaar toen de Verenigde Staten op 6 augustus 1945 een atoombom op haar stad gooiden. Al meer dan 70 jaar voert ze actie tegen de atoombom.

Thurlow en Fihn zullen samen de lezing geven die aan de vredesprijs verbonden is en de medaille en het diploma in ontvangst nemen. Thurlow zegt dat ze dolblij was toen ze hoorde dat de vredesprijs naar de ICAN gaat en dat ze het een grote eer vindt om de prijs mede in ontvangst te mogen nemen.

Antikernwapenverdrag

De Internationale Campagne voor Afschaffing van Nucleaire wapens (ICAN), is een vanuit Genève opererende groep die die aandacht vraagt voor de catastrofale gevolgen van het gebruik van kernwapens en zich inzet voor een verdrag waarin dit soort wapens wordt verboden.

Thurlow en ICAN speelden een belangrijke rol bij de totstandkoming van het antikernwapenverdrag dat in juli door 122 lidstaten van de Verenigde Naties werd ondertekend. Nederland ondertekende dat verdrag niet omdat het niet strookt met de Nederlandse NAVO-verplichtingen.

STER reclame