De Catalaanse leider Puigdemont
NOS NieuwsAangepast

Puigdemont roept geen nieuwe verkiezingen Catalonië uit

De Catalaanse leider Carles Puigdemont heeft geen nieuwe verkiezingen uitgeroepen voor zijn autonome regio. In een persconferentie zei hij dat hij de optie heeft overwogen, maar dat hij ervan afziet.

Er gingen in Spanje hevige geruchten dat hij met een nieuwe stembusgang wilde voorkomen dat de Spaanse regering het gezag over de regio zou overnemen - daarover beslist de regering in Madrid morgen. Die spanning is niet uit lucht.

Ook is niet duidelijk wat er precies gaat gebeuren met de afsplitsing van de Catalaanse regio. Op 1 oktober sprak een meerderheid van de Catalaanse kiezers zich uit voor afsplitsing van Spanje. Die volksraadpleging werd door de Spaanse regering niet erkend. De Catalaanse overheid heeft tot dusver nog geen gevolg gegeven aan de uitslag.

'Onvoldoende garanties'

"Ik was er klaar voor verkiezingen uit te roepen", zei Puigdemont vanmiddag. Hij sprak uiteindelijk vanuit de Catalaanse hoofdstad Barcelona, nadat hij zijn toespraak eerder vandaag al twee keer had uitgesteld.

Puigdemont heeft naar eigen zeggen "onvoldoende garanties" om de verkiezingen uit te roepen. Hiermee doelt hij op het mogelijke ingrijpen van Madrid op het zelfbestuur van Catalonië via grondswetartikel 155. Het is volgens Puigdemont nu aan het Catalaanse parlement een beslissing te nemen over de afsplitsing van de regio.

Het besluit van Puigdemont dwingt de Spaanse regering de plannen door te zetten en het Catalaanse regiobestuur over te nemen, zegt Spanje-correspondent Rop Zoutberg. Overigens denkt Zoutberg dat een nieuwe verkiezing de huidige problemen in Catalonië niet had opgelost.

"Peilingen laten nu al zien dat verhoudingen tussen de Catalaanse partijen de afgelopen tijd nauwelijks zijn veranderd. Ga je dus stemmen in december dan kom je in dezelfde situatie terecht. Je komt zo geen stap richting een oplossing."

Madrid wil verkiezingen

De Spaanse regering wil wel verkiezingen in Catalonië organiseren, zegt Zoutberg. "Maar dat wil de Spaanse premier Rajoy pas als de situatie in Catalonië genormaliseerd is. Dat kan na een periode zijn waarin de Spaanse regering nieuwe toezeggingen doet aan Catalonië, de autonomie nog wat vergroot, of een aantal economische beslissingen neemt voor die regio. Daardoor kan in ieder geval een deel van Catalanen weer vertrouwen krijgen in het Spaanse bestuur."

Als de Spaanse Senaat vrijdag artikel 155 aanneemt en de regering overneemt, krijgt Puigdemont de gelegenheid in een slachtofferrol te kruipen, voorspelt Zoutberg. "Puigdemont zegt dat hij altijd de dialoog zocht en legt de beslissing over afsplitsing nu neer bij het Catalaanse parlement, zij mogen wat hem betreft nu beslissen. Zo kan Puigdemont alsnog de onafhankelijkheid uitroepen. Hij heeft zo langzamerhand niets meer te verliezen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl