NOS NieuwsAangepast

Eerste dag kabinet Rutte III in video: ceremonie, foto's en champagne

Hoe zag de eerste dag van Rutte III eruit?

Het derde kabinet-Rutte is voor het eerst bij elkaar. De ministers, die vanochtend door de koning werden beëdigd, hebben een korte vergadering. Anders dan gebruikelijk mag bij het begin van de bijeenkomst in de Trêveszaal gefilmd worden.

Gisteren was er ook al een ontmoeting van de nieuwe bewindslieden: dat was de 'constituerende vergadering', een soort oprichtingsbijeenkomst. Toen waren de bewindslieden dus nog niet benoemd.

Regeringsverklaring

In de eerste zitting van het kabinet komen weinig inhoudelijke kwesties aan de orde. Er worden vooral procedurele afspraken gemaakt.

Morgen is dan al de tweede ministerraad. Daar zal bijvoorbeeld de regeringsverklaring worden voorbereid. Volgende week woensdag presenteert het nieuwe kabinet zich met die verklaring aan de Tweede Kamer en aansluitend is er woensdag en donderdag een debat in de Kamer.

Aan het begin van de middag gingen de bewindslieden allemaal naar hun nieuwe departement. Daar droegen hun voorgangers de taken over door het ondertekenen van het zogenoemde overdrachtsdossier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl