President Puigdemont zit een kabinetsvergadering voor
NOS NieuwsAangepast

Puigdemont zegt toespraak af, nieuwe verkiezingen verwacht

De aangekondigde toespraak van de Catalaanse leider Carles Puigdemont over de positie van zijn regering in het conflict met Spanje gaat niet door. De toespraak was al twee keer met een uur uitgesteld en is nu helemaal afgezegd. De reden daarvan is onbekend. Verwacht wordt nu dat hij zal spreken in het Catalaanse parlement dat om 17.00 uur bijeenkomt.

In de afgelopen nacht heeft Puigdemont urenlang vergaderd met politici en adviseurs over de volgende stap die Catalonië moet zetten in het conflict met Spanje over mogelijke onafhankelijkheid van de regio.

De meeste kranten en waarnemers gaan ervan uit dat Puigdemont het regioparlement zal ontbinden en nieuwe verkiezingen zal uitschrijven. Die zouden op 20 december gehouden moeten worden.

Ingreep

Een andere mogelijkheid is dat Puigdemont de onafhankelijkheid van Catalonië uitroept. Hij zou bereid zijn daarvan af te zien en nieuwe verkiezingen willen houden, op voorwaarde dat de centrale regering in Madrid grondwetsartikel 155 niet in werking stelt.

Dat artikel geeft Madrid het recht in te grijpen in het zelfbestuur van Catalonië, door het bestuur tijdelijk over te nemen. De Spaanse Senaat stemt morgen over dat regeringsvoorstel. Madrid eist van Catalonië dat het streven naar onafhankelijkheid wordt opgegeven.

De socialistische oppositie in Madrid wil dat de regering afziet van een ingreep in Catalonië als daar binnen het raam van de grondwet nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl