ANP
NOS NieuwsAangepast

Europese rechter keurt fusiebesluit Ziggo-UPC af

De Europese Commissie moet opnieuw een besluit nemen over de fusie tussen UPC en Ziggo. Het Gerecht van de Europese Unie, een onderdeel van het Europese Hof van Justitie, zet een streep door de goedkeuring die de Europese Commissie eerder gaf.

De uitspraak is opmerkelijk want UPC en Ziggo zijn al ruim twee jaar gefuseerd. Inmiddels is het gecombineerde bedrijf alweer een nieuwe fusie aangegaan, met Vodafone Nederland.

Concurrent KPN had de zaak aangespannen bij de Europese Commissie. Het telecombedrijf vond dat er niet genoeg is gekeken naar de marktpositie van Ziggo en UPC op het gebied van sportuitzendrechten. De rechter is het daarmee eens en verwijst het oordeel van de Europese Commissie naar de prullenbak.

'Geen optie'

Er zijn verschillende scenario's over hoe het nu verder moet. De Europese Commissie kan in beroep gaan tegen het besluit of oordelen dat er een nieuw fusiebesluit volgt. Wat er bij het fusiebedrijf moet gebeuren als de Europese Commissie alsnog de fusie zou afwijzen, is niet bekend.

Ziggo zegt dat de uitspraak vooralsnog geen gevolgen heeft en wijst erop dat het besluit op procedurele gronden is afgewezen. Het uit elkaar trekken van de bedrijven is volgens een woordvoerder "absoluut geen optie".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl