NOS NieuwsAangepast

Privacywaakhonden EU blijven bij verbod op datadelen WhatsApp

WhatsApp heeft nog altijd te weinig gedaan om de zorgen van de Europese privacy-toezichthouders over het delen van WhatsApp-data met Facebook weg te nemen. Dat delen van informatie blijft daarom in de Europese Unie verboden, schrijven de Europese privacy-waakhonden in een brief aan WhatsApp-topman Jan Koum.

Het bedrijf geeft sinds augustus vorig jaar gebruikersgegevens door aan moederbedrijf Facebook, maar momenteel dus niet in de EU. Er was direct al kritiek op dit datadelen.

Extra informatie

Op de website van WhatsApp is bij de veelgestelde vragen een linkje met informatie voor gebruikers in de EU toegevoegd. Hiermee wil de chatdienst tegemoetkomen aan de kritiek van de privacy-monitoren, verenigd in het zogenoemde Artikel 29.

Het is niet genoeg, zeggen zij. De toezichthouders vinden dat de twee bedrijven niet transparant genoeg zijn en gebruikers onvoldoende controle geven over wat er met hun gegevens gebeurt.

Daarnaast maakt Artikel 29 duidelijk dat WhatsApp en Facebook dit al lang hadden moeten regelen. "We merken hierbij op dat er niet een geschikte oplossing is gekomen, ondanks dat er veel tijd is verstreken."

De privacywaakhonden benadrukken aan het einde van hun brief "dat het van groot belang is dat er snel een goede oplossing komt". Tot dat moment blijft het voor WhatsApp verboden om in de EU gebruikersinformatie met Facebook te delen. De organisatie nodigt de twee bedrijven uit om hier opnieuw over te komen praten.

WhatsApp zegt in een reactie zich aan de wet te houden en blijft in contact met de privacywaakhonden om hun vragen te beantwoorden.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl