Het puin voor het ministerie van Economische Zaken in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Groningers storten aardbevingspuin op stoep van ministerie

Samen met Milieudefensie hebben Groningers vanochtend 10 kuub puin op de stoep van het ministerie van Economische Zaken gestort. Het bouwafval komt uit monumentale boerderijen die zijn vernield door aardbevingen die zijn ontstaan door de gaswinning.

"Wij staan hier op zijn eerste werkdag om te laten zien waar de Groningers dagelijks mee te maken hebben", zegt Jorien de Lege van Milieudefensie. "Nederland is gas-verslaafd. Het versneld dichtdraaien van de gaskraan hoort boven aan zijn prioriteitenlijst."

De actie maakt onderdeel uit van het 'inwerkdossier gaswinning' dat de milieuorganisatie speciaal voor de nieuwe minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes (VVD) heeft gemaakt.

Wij kunnen niet nog vier jaar wachten.

Milieudefensie

Het aardbevingspuin staat symbool voor de "loodzware erfenis" van de voorganger van de minister, volgens Milieudefensie. Het is de derde regering waar ze aankloppen. "Het nieuwe regeerakkoord geeft ons weinig hoop voor een nieuwe toekomst. Wij kunnen niet nog vier jaar wachten", zegt De Lege.

De actiegroep wil dat Wiebes werk maakt van een snelle overstap op duurzaam koken en stoken en regelt dat iedereen in Nederland dat kan betalen.

Sinds 1 oktober wordt jaarlijks minimaal 21,6 miljard kuub gas uit de Groningse bodem gepompt. "Het kabinet zegt zich in te zetten voor vermindering, maar die ambitie reikt niet verder dan een daling tot 20 miljard kuub in 2021", gaat De Lege verder.

De milieuorganisatie stapte in de zomer naar de bestuursrechter om te eisen dat de regering de hoeveelheid gas elk jaar opnieuw bekijkt. Naar verwachting doet de Raad van State half november uitspraak over dat bezwaar.

De ingangen van het ministerie zijn gewoon bereikbaar. Het puin wordt voor het einde van de dag opgeruimd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl