Imam El Alami Amaouch, ook bekend als Alami abu Hamza.
NOS NieuwsAangepast

'Radicale Belgische imam predikt in Den Haag'

De radicale imam El-Alami Amaouch, die vorig jaar België uit werd gezet, predikt nu in Den Haag. Dat schrijft De Telegraaf op basis van eigen onderzoek. De prediker zou zijn gedachtegoed verspreiden in de Haagse wijk Transvaal en in de Schilderswijk. Een woordvoerder van de gemeente Den Haag bevestigt alleen dat de imam in Den Haag verblijft.

"Wij weten dat hij de weg naar Den Haag weet te vinden", zegt de woordvoerder van burgemeester Krikke in De Telegraaf. "Maar hij heeft een Nederlands paspoort, dus mag hij gewoon in Den Haag of Groningen of Maastricht of waar dan ook verblijven. Als blijkt dat hij de wet overtreedt, zal daartegen opgetreden worden."

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat in een reactie weten "de man te kennen", maar niet te kunnen ingaan op individuele zaken. Wel stelt het ministerie in algemene zin dat er passende maatregelen worden genomen als iemand een onderkend gevaar is voor de nationale veiligheid. Ook zijn er eventueel bestuurlijke maatregelen mogelijk, zoals een tijdelijk gebiedsverbod of een meldplicht.

Uitgezet

De Nederlands-Marokkaanse Amaouch was actief in het Waalse dorp Dison, niet ver van Verviers. Hij is getrouwd met een Nederlandse en woonde lange tijd in Den Haag.

Vorig jaar werd hij België uit gezet omdat hij een gevaar zou zijn voor de samenleving. In een filmpje van een preek van Amaouch was een IS-vlag te zien. Tientallen van zijn volgelingen zouden zijn geradicaliseerd. Een aantal van hen zou naar Syrië zijn gegaan om daar te vechten. België probeerde de afgelopen jaren Amaouch meerdere keren uit te zetten, maar de imam ging daar steeds tegen in beroep.

Ook de zoon van Amaouch houdt er radicale denkbeelden op na. Zo kwam hij in 2016 in het nieuws toen hij als 15-jarige jongen op straat aan het bidden was voor de dood van christenen. België wil ook de zoon van Amaouch uitzetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl