De voormalig toezichthouder Glenn Chin
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse farmaceut schuldig aan fraude na uitbraak meningitis

Een voormalig toezichthouder van een farmaceutisch bedrijf in de VS heeft zich schuldig gemaakt aan fraude. Dat oordeelt de federale jury in Boston. Hij werkte bij het bedrijf, dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van zeker 70 Amerikanen in 2012 bij een uitbraak hersenvliesontsteking, meningitis. Het bedrijf had zich niet aan de veiligheidsregels gehouden.

De voormalig toezichthouder, Glenn Chin, heeft zich volgens de jury schuldig gemaakt aan fraude, maar is vrijgesproken van moord. Hij werkte voor het New England Compounding Center, dat inmiddels niet meer bestaat.

In het bedrijf werd niet hygiënisch gewerkt. Zo werden medicijnen gemaakt in ruimtes die niet steriel waren en werd er gebruik gemaakt van injectievloeistof die besmet was met een schimmel. Dat leidde in 2012 tot een grote uitbraak van meningitis. 778 mensen in twintig Amerikaanse staten werden daardoor ziek.

In juni was er al een rechtszaak tegen de mede-oprichter en voormalig hoofd van het farmaceutische bedrijf. Hij werd veroordeeld tot negen jaar cel wegens de dodelijke uitbraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl