Propagandavideo-oorlog om Catalaanse onafhankelijkheid

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Spanje

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Spanje

De strijd in Spanje wordt steeds feller: voor- en tegenstanders van de onafhankelijkheid in Catalonië bevechten elkaar met propagandavideo's. Dat gaat met wisselend succes. Maar een emotionele vrouw die Europa vorige week nog om hulp smeekte, lijkt inmiddels ondergedoken te zijn. Ze bleek een professionele actrice.

De vrouw zit in een filmpje dat de Catalaanse afscheidingsgroep Òmnium online zette. De video bevat beelden van het harde politieoptreden tijdens het verboden referendum van 1 oktober. "We worden bedreigd met nog meer repressie als we doorgaan met vechten voor onze vrijheid. We hebben je hulp nodig om de democratie te verdedigen", zegt ze.

Emotionele oproep tot onafhankelijk Catalonie, door actrice

Bekijk de hele video hier.

Snel kwam er kritiek op een aantal feitelijke onjuistheden in de video, die bijna twee miljoen keer werd bekeken. De boodschap was daarnaast een vrijwel identieke kopie van een filmpje gemaakt tijdens demonstraties tegen president Janoekovitsj op het Maidanplein in Kiev.

Idiote politici

Het antwoord op de video kwam gisteren van de extreem-rechtse partij Vox, die in hun propagandafilmpje ook een meisje recht de camera laat inkijken.

Na fragmenten waarin de Catalaanse politici en hakenkruisen te zien zijn is de boodschap: "Een aantal idiote politici wil het voor ons allemaal verpesten. Ze herinneren ons aan de zwartste dagen uit de Europese geschiedenis. Ze haten Europa. Ze haten vooruitgang."

Het antwoord op de Catalaanse video: 'Ze haten Europa'

Bekijk de hele video hier.

De video 'Love beats hate' lijkt niet echt spontaan, omdat goed te zien is hoe het Engels sprekende meisje haar boodschap voorleest. Ook zitten in deze video weer onjuistheden ("Ik kan niet naar Barcelona, want ik spreek geen Catalaans"). Maar na een dag staat voor Vox de teller al op bijna een miljoen views.

Professioneel

De in Spanje fel bekritiseerde actrice van de Catalonië-video, die Anna Maruny heet, lijkt inmiddels van de aardbodem verdwenen. Pogingen Maruny te bellen of te mailen lopen op niets uit.

De bond van acteurs in Catalonië heeft wel een verklaring naar buiten gebracht waarin ze zegt haar eer en professionaliteit te verdedigen. Ook kondigt de bond gerechtelijke stappen aan tegen iedereen die de actrice aanvalt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl