ANP

De Nederlandse voetbalsters zijn woensdagmiddag in Den Haag geridderd voor hun Europese titel van afgelopen zomer. Op bezoek bij premier Rutte en demissionair minister Schippers van Sport kregen ze de lintjes opgespeld.

De voetbalsters zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Oranje-voetbalsters benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

De Oranjevrouwen werden woensdagmiddag ontvangen op het Catshuis door Rutte en Schippers. De demissionair minister van Sport roemde het elftal vanwege de Europese titel maar benadrukte ook de voorbeeldfunctie die de voetbalsters hebben gehad afgelopen zomer.

"Onderschat niet dat iedereen bij jullie kon zien dat je kampioen kan worden als je je best doet. Het was uniek om mee te maken. In kroegen, op pleinen en in huiskamers werd met jullie meegeleefd."

Rutte uitte woorden van dezelfde strekking en dankte Vivianne Miedema en passant nog even voor de champagnedouche die hij na de finale van haar kreeg. "Maar dat zal ik je niet nadragen."

Rutte: heel Nederland heeft het intens beleefd

Spitse en Wiegman werden daarna naar voren geroepen en extra in het zonnetje gezet. Over aanvoerder Spitse zei Schippers: "Je steeg boven jezelf uit, met hart en stem."

Coach Wiegman werd nog even herinnerd aan haar uitspraak tegen Louis van Gaal in 2001. Ze zei toen tijdens de uitreiking van de prijs voor Voetbalster van het Jaar dat er nog meer in het vat zat.

"En dat bleek wel", zei Schippers. "Ik moest even terugdenken aan 1988, toen waren de meeste van jullie er nog niet. Maar jullie hebben wel de titel teruggebracht naar Nederland."

Verdedigster Dominique Janssen krijgt een lintje van demissionair minister Edith Schippers NOS

Van den Berg ontbreekt

Mandy van den Berg liet de festiviteiten vandaag aan zich voorbijgaan. De verdedigster bedankte in september als international, omdat ze zich volledig wilde focussen op haar club Reading FC.

De negentigvoudig international, die volgens de KNVB wel was uitgenodigd voor de huldiging, raakte tijdens het Europees kampioenschap haar basisplaats kwijt en die klap heeft ze naar eigen zeggen maar moeilijk kunnen verwerken.

"Ik heb het zwaar gehad met de onverwachte persoonlijke teleurstelling. De pijn zit nog diep en die moet ik eerst een plek geven", liet Van den Berg destijds weten.

STER reclame