Swift wil na scalp bekerwinnaar ook landskampioen tackelen

Aangepast
Teun van Zweeden als aanvoerder van Ajax A2 ANP

Ajax-spits Kasper Dolberg weet hoe het is om te scoren in De Kuip tegen Feyenoord. Afgelopen zondag maakte hij er twee in de Klassieker (1-4). Een van zijn oud-teamgenoten speelt vanavond in de KNVB-beker met AVV Swift tegen Feyenoord de wedstrijd van zijn leven.

Het gaat om Teun van Zweeden, rechtsback van de Amsterdamse hoofdklasser Swift. Twee seizoenen geleden stond hij nog onder contract bij Ajax, waar hij in de A-jeugd samenspeelde met onder anderen Donny van de Beek, Matthijs de Ligt, Justin Kluivert, Abdelhak Nouri, Deyovaisio Zeefuik, Václav Cerny en Dolberg. Allemaal spelers uit de huidige Ajax-selectie.

"Als het vanavond bij ons net zo gaat als bij Ajax zondag, dan teken ik ervoor", zegt Van Zweeden met een lach. "Ik denk dat wij weer voor de goal gaan hangen. Het zal dezelfde tactiek worden als tegen Vitesse."

En dat is een succesvolle tactiek, bleek in de vorige ronde van de KNVB-beker. Toen zorgde AVV Swift voor een enorme stunt door de bekerwinnaar van afgelopen seizoen uit te schakelen. Dat gebeurde op het Olympiaplein in Amsterdam, na strafschoppen.

1/2Van Zweeden in duel met Vitesse-aanvaller Bryan Linssen ANP
2/2Luc Castaignos probeert weg te draaien bij Teun van Zweeden ANP

Feyenoord is dus gewaarschuwd, al wordt de wedstrijd nu niet op het vertrouwde terrein van AVV Swift gespeeld, maar in De Kuip. "Dat maakt wel verschil. Op ons eigen veld zijn wij iets sterker", aldus Van Zweeden.

De wedstrijd tussen Feyenoord en AVV Swift begint om 20.45 uur en is rechtstreeks te volgen in een liveblog op NOS.nl en via flitsen op de NPO Radio 1.

Van Zweeden speelde in totaal negen jaar bij Ajax en kan eventueel nog een lijntje uitgooien om de kwetsbare plekken van Feyenoord te achterhalen. "In de jeugd speelde ik samen met veel jongens die nu in de selectie zitten. Ik zat zondag te kijken en dacht even: ik had daar kunnen staan..."

"Ik kreeg in het seizoen 2015/2016 bij Ajax A1 te horen dat ik geen contract meer kreeg. Ik had aanbiedingen van eredivisie- en Jupiler League-clubs, maar ik was eigenlijk wel een beetje klaar met het voetbalwereldje. Alles opzij zetten wilde ik niet meer. Ik besloot te gaan studeren. Ik studeer nu Economie en Bedrijfskunde", legt de rechtsback uit.

Van Zweeden, twee jaar geleden in het shirt van Ajax ANP

Toch kon Van Zweeden het voetballen niet helemaal loslaten. Na een seizoen AFC kwam hij bij AVV Swift terecht. En op 20 september van dit jaar was hij onderdeel van een voetbalsprookje. Na die stunt tegen Vitesse veranderde er veel voor de selectie van Swift, dat heel veel media-aandacht kreeg.

"Je weet niet wat je overkomt. Ik kreeg ontzettend veel berichtjes van vrienden, oude bekenden. We kregen een uitnodiging van De Wereld Draait Door en andere praatprogramma's. En er waren verder heel veel interviewverzoeken van diverse media", herinnert Van Zweeden zich.

En nu wacht dus Feyenoord. "Dat is andere koek natuurlijk, maar zeg nooit nooit. We gaan er in ieder geval alles aan doen. We hebben een fitte selectie en Feyenoord zit in een slechte fase. Ze hebben veel verloren de laatste tijd. De wedstrijd leeft echt heel erg in de groep..."

Tweede ronde KNVB-beker, programma woensdag NOS

STER Reclame