NOS NieuwsAangepast

FNV: twee derde van de ambulancediensten haalt norm spoedmeldingen niet

Het grootste deel van de ambulancediensten haalt de norm bij een spoedrit niet. Dat blijkt uit onderzoek van de FNV, die de jaarcijfers van alle ambulancediensten vergeleek. Slechts vier van de 24 ambulancediensten lukt het om de norm te halen.

Volgens die norm moet 95 procent van de spoedritten binnen 15 minuten op de plaats van de melding zijn.

Volgens medewerkers van die ambulancediensten ontstaan de problemen door gebrek aan personeel en het feit dat er daardoor te weinig ambulances rijden. Ook de FNV constateert een leegloop bij de ambulancediensten. Bestuurder Fred Seifert: "Veel verpleegkundigen zijn in een ziekenhuis gaan werken omdat de tijden daar regelmatiger zijn en de lonen hoger".

Problemen

Niet alleen het gebrek aan personeel en ambulances veroorzaakt problemen, ook standplaatsen liggen soms qua bereik niet goed, zegt Fred Seifert, bestuurder bij de FNV. "Dat speelt bijvoorbeeld in Gelderland en Zeeland, waar er grotere afstanden moeten worden afgelegd om de ziekenhuizen te bereiken."

Dat ambulances steeds vaker te laat komen, heeft gevolgen voor de gezondheid, zegt Seifert. "Ambulances rijden vooral voor hartklachten en neurologische aandoeningen. Dat heeft ook te maken met de leeftijdsopbouw in ons land, want Nederland vergrijst. Maar die aandoeningen maken het noodzakelijk dat er binnen een paar minuten hulp is. Dat wordt niet altijd gehaald en daarmee wordt de kwaliteit van de zorg dus slechter."

Ultimatum

De vakbond heeft de minister en werkgevers nu ultimatums gesteld, die maandag verlopen. Maandag heeft de FNV ook een gesprek met de nieuwe minister, waarin zal worden gepleit voor een oplossing van het personeelstekort door de opleidingen aan te pakken.

De werkgevers moeten volgens de FNV zorgen voor betere arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden voor ambulancepersoneel, om zo de leegloop tegen te gaan. "De ambulance-top heeft de afgelopen jaren verkeerd beleid gevoerd. De vraag naar ambulances nam toe maar de top heeft niet zijn stinkende best gedaan om te zorgen voor voldoende personeel."

Ambulancezorg

Volgens Ambulancezorg Nederland schommelt het percentage spoedritten dat binnen de norm wordt gehaald al jaren rond de 93,5 procent en bevatten de cijfers van de FNV dus geen nieuwe informatie. "Maar we doen er wel alles aan om steeds dichter bij dat percentage van 95 procent te komen", aldus een woordvoerder.

"Daarbij wil ik wel benadrukken dat die 95 procent geldt voor wat wij normale omstandigheden noemen. Maar vaak hebben we te maken met niet normale omstandigheden, bijvoorbeeld een openstaande brug of drukte op de weg."

De laatste jaren stijgt bovendien het aantal ambulanceritten. Dat heeft volgens Ambulancezorg Nederland diverse oorzaken, zoals vergrijzing, maar het mondiger worden van patiënten, die bijvoorbeeld steeds beter weten wat ze moeten zeggen om een ambulance gestuurd te krijgen. Ook de gespecialiseerde zorg verandert, waardoor ambulances vaker ritten tussen verschillende ziekenhuizen uitvoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl