De waterpoloërs van AZC keren vandaag terug in Genua waar in 1983 de Europa Cup verloren ging
NOS SportAangepast

Waterpoloërs AZC terug op traumaplek voor Champions League

Een duel dat nogal wat oude wonden openrijt. Zo mag je de rentree van AZC op het allerhoogste clubniveau in het waterpolo wel omschrijven. In de Champions League is Pro Recco uit Genua woensdagavond de eerste tegenstander.

Het duel tussen AZC en de Italiaanse topclub is vanuit historisch oogpunt gezien nogal beladen. Dat heeft alles te maken met de Europa Cup-finale van 1983 toen die beide ploegen ook tegenover elkaar stonden. Het werd een dubbele ontmoeting waar ze in Alphen nog met afgrijzen aan terugdenken.

Hoogtijdagen

In 1976 veroverde de mannenploeg van Oranje brons op de Olympische Spelen en in de nasleep van dat succes groeide ook AZC naar grote hoogte. Spelers als Ruud Misdorp (keeper), Jan Evert Veer en Ton Buunk vormden het geroutineerde hart van de Alphense ploeg in 1983.

In de halve finales van de Europa Cup zorgde AZC voor een daverende stunt door het, toen nog, West-Duitse Spandau uit te schakelen. In de finale was de Italiaanse kampioen Pro Recco de laatste horde op weg naar historisch succes.

Klein verschil

Omdat het eigen bad in Alphen niet voldeed aan de internationale normen week AZC uit naar Veenendaal voor de thuiswedstrijd. De Nederlandse kampioen dacht op voorhand kansen te hebben tegen de Italianen en dat bleek ook zo te zijn. AZC was thuis veel sterker, maar kwam toch niet verder dan een bescheiden overwinning: het werd 10-8.

AZC speelt in 1983 in de Europa Cup-finale tegen Pro Recco

Een kleine week later volgt de return, in Italië. Recco speelde normaliter in een buitenbad, maar koos vanwege de winter voor het overdekte bad in Genua. Een bad waar het kon spoken, zo ondervond ook AZC. Het lawaai van de supporters op de volgepakte tribunes was oorverdovend.

De Italianen stonden, met nog een minuut te spelen, met 7-5 voor. Een schot van Recco verdween stuiterend over het AZC-doel, een zogeheten taterbal. Waar iedereen rekende op balbezit voor AZC besloten de arbiters in tweede instantie alsnog een cornerbal te geven.

Arbitrale blunders

De leidsmannen 'vergaten' echter de spelers in oorspronkelijke positie terug te laten keren en in de consternatie scoorde Recco de 8-5. Dat bleek beslissend. Weg Europa Cup voor AZC.

De slotminuut van die wedstrijd veroorzaakt anno 2017 nog altijd pijn bij de Alphense club. Een uniek succes ging door twee scheidsrechterlijke dwalingen in rook op.

AZC speelt in 1983 in Genua de beslissende wedstrijd tegen Pro Recco

Pro Recco speelt nog altijd de internationale winterwedstrijden in Genua. En is nog altijd een Europese topclub. AZC hoopt dat weer te worden. Al is de weg nog lang. AZC-coach Ron van der Wild haalde in de voorbereiding op de wedstrijd van vanavond een voetbalvergelijking aan: "Het is Willem II tegen Real Madrid."

Onderuit met harde cijfers

In Genua gaat het nieuwe AZC woensdagavond hard onderuit. Pro Recco is met 19-1 (6-0, 4-0, 5-0, 4-1) te sterk voor de club uit Alphen aan den Rijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl