Husky's bij een sleehondenrace EPA

Veel sporters zijn al tegen de lamp gelopen vanwege dopinggebruik. Maar nu blijken ook sledehonden die deelnemen aan de beroemde Iditarot-race in Alaska aan de verboden middelen te zitten.

Vier husky's van een sledehondenraceteam dat deze slopende wedstrijd al vier keer won, zijn positief getest op doping. Het is voor het eerst sinds 1994 dat een dopingtest in deze tak van sport positief terugkwam.

De dieren hadden een pijnstiller toegediend gekregen waardoor ze langer kunnen blijven lopen zonder pijn. Maar volgens een onafhankelijke dierenarts heeft het helemaal geen zin om dit middel toe te dienen, omdat de honden er slaperig van worden.

Sabotage

De eigenaar van de husky's ontkent dat hij zijn dieren iets heeft toegediend en zegt dat er sprake is van sabotage. De organisatie let volgens hem niet goed op bij de uitgiftepunten voor het hondenvoer. Iedereen zou hier iets aan het voer kunnen toevoegen, zegt hij.

Hij krijgt geen straf en mag zijn titels en prijzengeld houden, omdat niet kan worden aangetoond dat de husky's met opzet het verdovende middel kregen toegediend.

Slecht imago

Wel is de zaak slecht voor het imago van de sledehondenraces, die toch al te kampen hadden met zich terugtrekkende sponsors, veel sterfgevallen onder de sledehonden en grote druk van dierenrechtenactivisten.

Volgens activisten worden de honden bij de sleehondenraces gedwongen zich dood te rennen en ze worden soms achtergelaten met bebloede poten en ernstige infecties.

STER reclame