Amateurs De Dijk willen tegen stadgenoot Ajax profambities tonen

Aangepast
In 2008 kon Volendam-doelman Verhoeven zijn geluk niet op toen hij Ajax uitschakelde Pro Shots

Voor Jeroen Verhoeven, doelman van amateurclub ASV De Dijk, wordt de bekerwedstrijd tegen Ajax in het stadion van FC Volendam een speciaal moment. Hij speelde meer dan 150 duels voor Volendam en was drie jaar reservedoelman bij Ajax. "Het had voor mij persoonlijk niet beter kunnen zijn."

De Amsterdamse bekerderby wordt niet in de hoofdstad gespeeld, omdat de thuishaven van de amateurclub uit de tweede divisie om veiligheidsredenen door de politie werd afgekeurd. Het Olympisch Stadion was ook een mogelijkheid, maar een wedstrijd in Volendam was financieel aantrekkelijker voor De Dijk.

Het uitstapje naar Volendam is geen probleem voor Verhoeven. "Dat de wedstrijd tegen Ajax is in het stadion waar ik meer dan acht jaar heb gevoetbald, maakt het heel speciaal."

'Duel met Ajax had voor mij persoonlijk niet beter kunnen zijn'

Een voorbeschouwing op de bekerwedstrijd van De Dijk tegen Ajax van woensdagavond

Bovendien bewaart Verhoeven goede herinneringen aan bekerduels met Ajax in het vissersdorp. Hij was doelman van FC Volendam toen die ploeg in 2008 Ajax uitschakelde in de derde ronde. Jack Tuyp maakte destijds in de verlenging het enige doelpunt van de avond.

Een scenario dat zich vanavond opnieuw zou kunnen afspelen, want Tuyp speelt sinds dit seizoen voor De Dijk.

Jack Tuyp geniet na de uitschakeling van Ajax in 2008 ANP

De komst van Tuyp is tekenend voor de ambities van de club, want er duiken de laatste jaren steeds meer oud-profs op bij De Dijk, dat hoopt de tweede betaaldvoetbalclub in Amsterdam te worden.

Naast Verhoeven en Tuyp spelen bijvoorbeeld Nick Kuipers (voormalig FC Utrecht en PEC Zwolle) en Yannick de Wit (FC Volendam en FC Emmen) voor De Dijk en is oud-Ajacied Olaf Lindenbergh er assistent-trainer.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Amsterdamse bekerderby voor De Dijk 'wedstrijd van het jaar'

Dat is voor een groot deel te danken aan geldschieter Heino Braspenning. Sinds zijn komst schoot De Dijk uit de vierde klasse omhoog naar de tweede divisie. "We willen op termijn naar de Jupiler League", zegt vice-voorzitter Peter Oosterbeek.

"In Rotterdam hebben ze drie clubs, dus het is een goede vraag waarom Amsterdam maar één profclub heeft", aldus de bestuurder. "Misschien heeft de stad daar niet het juiste klimaat voor. We gaan zien wat de toekomst brengt."

Heel, heel stiekem droom je van een resultaatje.

De Dijk-trainer Jochem Twisker

Nu is De Dijk nog een amateurclub uit Amsterdam-Noord en dus zijn de spelers en technische staf in aanloop naar het bekerduel met Ajax realistisch. De kans dat De Dijk na vanavond nog in het bekertoernooi zit, is niet groot.

"Ik wil dat mensen weggaan en denken: ASV De Dijk is best een aardige ploeg en heeft Ajax goed partij geboden", zegt trainer Jochem Twisker. "Dat is voor mij het doel."

"We moeten ons eerst maar eens in de wedstrijd vechten en dat zal al moeilijk genoeg zijn." Hoewel Feyenoord-fan Twisker natuurlijk wel hoopt op een stuntje tegen de aartsrivaal van zijn favoriete club. "Heel, heel stiekem droom ik van een resultaatje."

De wedstrijd tussen ASD De Dijk en Ajax begint om 18.30 uur en is rechtstreeks te volgen in een liveblog op NOS.nl en via flitsen op de NPO Radio 1.

STER Reclame