In Den Haag komt het grootste hindoetempelcomplex van het Europese vasteland. In het complex krijgen drie Hindoe-stromingen hun eigen ruimte.

De tempels moeten al binnen een paar jaar achter het station Hollands Spoor verrijzen. Het gaat om een miljoenenproject dat de organisaties zelf betalen. "De gemeente verkoopt de grond, maar investeert zelf geen geld in het project", zegt de gemeente.

De Haagse wethouder Norder wordt het complex "een icoon voor de stad en voor Nederland".

Definitief

De Hindoestaanse gemeenschap is volgens Norder de grootste allochtone bevolkingsgroep in de regio Haaglanden. Den Haag zelf telt zo'n 50.000 hindoes, ongeveer tien procent van het totale inwoneraantal.

Het plan voorziet ook in woningbouw van ruim negentig appartementen in twee torens naast de drie verschillende gebedshuizen of mandirs. Deze woningen staan ook open voor niet-Hindoestanen.

De drie betrokken hindoe-organisaties moeten de gemeente in het najaar een uitwerking van hun plannen voorleggen, waarna Norder het definitieve contract kan tekenen. De bouw kan dan starten in 2013. Als alles mee zit, kan het complex in 2014 al zijn deuren openen.

STER reclame