Bijna-staatssecretaris Snel was eigenlijk nog geen lid van D66

Menno Snel (1970) zou eigenlijk tot 2020 directievoorzitter van de Nederlandse Waterschapsbank blijven. En lid van een politieke partij was hij ook niet.

Maar sinds afgelopen vrijdag is hij D66'er en aanstaand staatssecretaris van het ministerie van Financiën in het kabinet-Rutte III.

Snel heeft een ruime financiële ervaring. Voordat hij in 2016 overstapte naar de Waterschapsbank zat hij vijf jaar namens Nederland in het dagelijks bestuur van het IMF, het Internationaal Monetair Fonds.

Daarvoor reisde hij als een soort monetaire topdiplomaat de hele wereld over. Hij vertegenwoordigde de belangen van Nederland en de landen in de Nederlandse kiesgroep, zoals België, Israël en veel Oost-Europese landen zoals Bosnië-Herzegovina, Georgië, Roemenië, Armenië en Oekraïne.

Menno Snel IMF

Daarvoor zat hij in de directie van een grote pensioenuitvoerder en werkte hij veertien jaar op het ministerie van Financiën, onder meer als plaatsvervangend directeur-generaal fiscale zaken. In dat vakgebied komt hij nu weer terug, want als staatssecretaris wordt hij verantwoordelijk voor de Belastingdienst.

Gelukkig voor Snel zit zijn voorganger Wiebes met hem in het kabinet, het uitwisselen van tips gaat dan wat makkelijker. Bijna elke week moest Wiebes in de Tweede Kamer uitleg komen geven over weer een nieuw probleem bij de Belastingdienst, zoals de riante vertrekregeling waardoor ook ambtenaren weggaan die eigenlijk niet gemist kunnen worden.

Dat zal voor Snel, zeker in het begin, niet veel anders zijn.

STER reclame